Tenhle recept je letos poslední, co vám ve spolupráci s mým partnerem Haier přináším, ale můžete se těšit na příští rok, protože už teď vymýšlíme, co společně vytvoříme. Krásné Vánoce vám všem. Ať vám jde cukroví i vytváření vánoční atmosféry samo a pokud nestíháte, tak se hlavně nestresujte, všechno se stihnout nemusí. Hlavně buďte zdraví a mějte pohodu.
Oříškové tyčky s krémem
16. prosince 2022

Protože všichni milujeme čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky, vytvořila jsem jejich sněhovou alternativu. Cílem bylo i trochu zjednodušit práci. Protože si myslím, že stříkat rohlíčky nebo tyčky pomocí zdobicího sáčku, je mnohem snazší než tvarovat každý rohlíček ručně. A i proto jsem zvolila tvar rovné čárky, abyste to měli co nejjednodušší. Ale klidně stříkejte tvary rohlíčků, je to jen na vás. Taky jsem zvolila hladkou špičku, ale můžete zkusit i nějakou ozdobnou.
Základem je tedy sněhová hmota a ze samotné podstaty bílkového sněhu je mnohem sladší, ale zase jsem ubrala cukru v krému a použila na polevu hořkou čokoládu. Cukroví je také bezlepkové. Tvary jsem dělala malinké, až titěrné, protože mám ráda mini cukroví. Ve výsledku jsou naše Vánoce 2022 o housenkách (zelené pistáciové rohlíčky) a červících, protože i moje děti je okamžitě nazvaly červíky (což nebyl záměr, ale mají pravdu).

Ingredience
Na tyčky
-
150 g bílků (ze 4 vajec)
-
450 g moučkového cukru
-
½ lžičky mleté vanilky nebo strouhané tonky
-
200 g mletých vlašských ořechů
-
špetka soli
Na krém
-
1 vanilkový pudink
-
300 ml mléka
-
250 g másla, pokojové teploty
-
30 g cukru
-
2 lžíce kakaa
-
1 – 2 lžíce rumu
Na polevu
-
300 g vysokoprocentní čokolády
-
Koupit
používám polevovou čokoládu

Postup
Do středně velké mísy dejte bílky, cukr, vanilku (tonku) i sůl a ve vodní lázni tuto směs zahřejte, dokud nebude úplně horká a hladká. Buďte trpěliví a často míchejte. Tuto směs začněte šlehat s balónovým nástavcem a vytvořte pevný sníh, který bude oproti tomu klasickému o něco hustější a lepivější. Na závěr do směsi vmíchejte mleté ořechy a pomocí sáčku se zdobící špičkou (já použila hladkou) začněte hmotu stříkat na plech vyložený pečícím papírem čárky nebo rohlíčky.
Předehřejte troubu na 100 °C funkce horký vzduch a „tyčky pečte“ přibližně 90 minut.
Mezitím si připravte krém. Uvařte puding běžným postupem s použitím pouze 300 ml mléka a vynecháním cukru, vznikne tak velmi hustý puding, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Hotový pudink přesuňte do misky a zakryjte fólií. Díky tomu se nevytvoří pevný škraloup na povrchu. Máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte vychladlý pudink, který ještě krátce promixujte, abyste maximálně eliminovaly hrudky. Přidávejte postupně také kakao, rum a stále šlehejte, dokud nepropojíte všechny ingredience na krém.
Hotový krém dejte do zdobícího sáčku se špičkou. Já opět použila hladkou, ale klidně si vezměte nějakou ozdobnou. A krém dávejte na všechny upečené a vychladlé tyčky. Takto naplněné je ještě schlaďte (na balkóně nebo v lednici) a připravte si čokoládovou polevu.
Na čokoládovou polevu pouze rozpustím ve vodní lázni polevovou čokoládu od Callebaut. Pokud máte čokoládu jinou, přidejte k ní přibližně 60 g kakaového másla nebo alternativně například kokosového tuku.
Vychlazené tyčky namáčejte do polevy a opět odložte do chladu, aby poleva ztuhla a mohli jste je uložit do krabičky i ve více patrech.


