instagram @kitchenettehome

Oříškové tyčky s krémem

Oříškové tyčky s krémem

Protože všichni milujeme čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky, vytvořila jsem jejich sněhovou alternativu. Cílem bylo i trochu zjednodušit práci. Protože si myslím, že stříkat rohlíčky nebo tyčky pomocí zdobicího sáčku, je mnohem snazší než tvarovat každý rohlíček ručně. A i proto jsem zvolila tvar rovné čárky, abyste to měli co nejjednodušší. Ale klidně stříkejte tvary rohlíčků, je to jen na vás. Taky jsem zvolila hladkou špičku, ale můžete zkusit i nějakou ozdobnou. 
Základem je tedy sněhová hmota a ze samotné podstaty bílkového sněhu je mnohem sladší, ale zase jsem ubrala cukru v krému a použila na polevu hořkou čokoládu. Cukroví je také bezlepkové. Tvary jsem dělala malinké, až titěrné, protože mám ráda mini cukroví. Ve výsledku jsou naše Vánoce 2022 o housenkách (zelené pistáciové rohlíčky) a červících, protože i moje děti je okamžitě nazvaly červíky (což nebyl záměr, ale mají pravdu).

Tenhle recept je letos poslední, co vám ve spolupráci s mým partnerem Haier přináším, ale můžete se těšit na příští rok, protože už teď vymýšlíme, co společně vytvoříme. Krásné Vánoce vám všem. Ať vám jde cukroví i vytváření vánoční atmosféry samo a pokud nestíháte, tak se hlavně nestresujte, všechno se stihnout nemusí. Hlavně buďte zdraví a mějte pohodu.

3 plechy porce
Oříškové tyčky s krémem

Ingredience

Na tyčky

  • 150 g bílků (ze 4 vajec)

  • 450 g moučkového cukru

  • ½ lžičky mleté vanilky nebo strouhané tonky

  • 200 g mletých vlašských ořechů

  • špetka soli

Na krém

  • 1 vanilkový pudink

  • 300 ml mléka

  • 250 g másla, pokojové teploty

  • 30 g cukru

  • 2 lžíce kakaa

  • 1 – 2 lžíce rumu

Na polevu

  • 300 g vysokoprocentní čokolády

  • používám polevovou čokoládu

    Koupit
Oříškové tyčky s krémem

Postup

1.

Do středně velké mísy dejte bílky, cukr, vanilku (tonku) i sůl a ve vodní lázni tuto směs zahřejte, dokud nebude úplně horká a hladká. Buďte trpěliví a často míchejte. Tuto směs začněte šlehat s balónovým nástavcem a vytvořte pevný sníh, který bude oproti tomu klasickému o něco hustější a lepivější. Na závěr do směsi vmíchejte mleté ořechy a pomocí sáčku se zdobící špičkou (já použila hladkou) začněte hmotu stříkat na plech vyložený pečícím papírem čárky nebo rohlíčky. 
​Předehřejte troubu na 100 °C funkce horký vzduch a „tyčky pečte“ přibližně 90 minut.

2.

Mezitím si připravte krém. Uvařte puding běžným postupem s použitím pouze 300 ml mléka a vynecháním cukru, vznikne tak velmi hustý puding, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Hotový pudink přesuňte do misky a zakryjte fólií. Díky tomu se nevytvoří pevný škraloup na povrchu. Máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte vychladlý pudink, který ještě krátce promixujte, abyste maximálně eliminovaly hrudky. Přidávejte postupně také kakao, rum a stále šlehejte, dokud nepropojíte všechny ingredience na krém.

3.

Hotový krém dejte do zdobícího sáčku se špičkou. Já opět použila hladkou, ale klidně si vezměte nějakou ozdobnou. A krém dávejte na všechny upečené a vychladlé tyčky. Takto naplněné je ještě schlaďte (na balkóně nebo v lednici) a připravte si čokoládovou polevu.

4.

Na čokoládovou polevu pouze rozpustím ve vodní lázni polevovou čokoládu od Callebaut. Pokud máte čokoládu jinou, přidejte k ní přibližně 60 g kakaového másla nebo alternativně například kokosového tuku. 
Vychlazené tyčky namáčejte do polevy a opět odložte do chladu, aby poleva ztuhla a mohli jste je uložit do krabičky i ve více patrech.

Oříškové tyčky s krémem
Oříškové tyčky s krémem
Oříškové tyčky s krémem
Newsletter