Mám k receptu jen pár tipů, nebo rad. Pokud si koupíte noky čerstvé, nebo si připravíte domácí, počítejte s tím, že jsou uvařené za opravdu rekordní čas a jsou i mnohem křehčí. Tedy jejich tepelná příprava v omáčce bude kolem 2 minut maximálně.
A ano, noky se vaří pouze v omáčce, není třeba je předvařit ve vodě. Naopak škrob, který se do omáčky uvolní, ji hezky zahustí.
Pak stejné jídlo můžete připravit s kadeřávkem nebo mangoldem, ale přidejte tohle krásné lupení hned spolu se smetanou a vývarem, aby měly o trochu více času na tepelnou úpravu než špenát, který stačí vmíchat do hotové omáčky.
Krémové toskánské noky
12. října 2022
Spolu s mým parťákem Haier, který dělá skvělé, nejen kuchyňské spotřebiče, jsme vám chtěli přinést nějaké skvělé jídlo do nepohody. Něco, co uvaříte rychle, snadno a příjemně zahřeje v podzimním nečase. Já myslím, že tradiční toskánské noky se salsicciou jsou toho všeho synonymem. Co myslíte?
Ingredience
-
300 g salsiccie
-
3 stroužky česneku, prolisované
-
200 ml suchého bílého vína
-
200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
-
350 ml smetany 33%
-
2-3 lžíce sušených rajčat, krájených na proužky
-
600 g noků
-
150 g čerstvého špenátu
-
60 g parmezánu, nastrouhaného
-
sůl
-
čerstvě meltý pepř
Postup
Do hlubší pánve dejte salsicciu bez střívka a nadrobte jí na menší kousky. Na středně silný výkon jí orestujte do zlata. Přidejte česnek a ještě malou chvilku restujte, než přidáte víno. Maso podlité vínem nechte chvilku provařit, než se alespoň polovina tekutiny odpaří.
Teď přidejte vývar, smetanu, sušená rajčata i noky. Vše dobře promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon, přiklopte poklicí a nechte jemně probublávat už jen pár minut.
Na úplný závěr přidejte k nokům špenát, případně trochu pepře, soli a opatrně promíchejte. Rovnou servírujte s trochou parmezánu.