Proč si letos neupéct na místo vánočky tyhle pletené bochánky? Myslím, že jsou obzvlášť vhodné pro ty, co pečou vánočku alespoň 2x za sezónu. Protože já například miluju tradiční recepty, ale mám ráda i změnu. Tedy jedna vánočka musí být! Ale pak ráda vyzkouším zase něco nového.Navíc všechny tyto skandinávské pletené kanelbullary vypadají složitě, ale nakonec je zvládne úplně každý. Recept vám přináším spolu s partnerem Kenwood a robotem ChefBaker.
Kanelbullar jako vánočka
11. listopadu 2022
Milujete všelijaké druhy pletení kynutého těsta? Já ano! Je to totiž uspokojující činnost, obzvlášť, když robot odvede tu těžkou práci za vás a můžete se věnovat jen tvarování a pečení. Pak ten provoněný dům a samozřejmě i lahodné nadýchané bochánky.
Ingredience
Na těsto:
-
240 ml mléka, vlažného
-
2,5 lžičky instantního droždí
-
2 lžíce třtinového cukru
-
80 g másla, pokojové teploty
-
3 vejce
-
500 g hladké mouky
-
½ lžičky soli
-
kůra z jednoho bio citrónu
Na náplň:
-
130 g třtinového cukru
-
110 g másla, pokojové teploty
-
1 lžíce mleté skrořice
-
1 hrst hrozinek
Na vrch:
-
1 vejce na potření
-
100 g pekanových nebo jiných ořechů na posypání
Postup
Do nádoby robota dejte mléko, cukr, droždí, dobře promíchejte a nechte stát 10 minut. Směs by měla začít bublat.
Přidejte máslo, vejce, mouku, sůl i citrónovou kůru a pomocí hnětacího nástavce vypracujte těsto do hladké konzistence. Bude to trvat přibližně 10 minut.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou, nebo fólií a na teplém místě nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně 40 minut. Mezitím si připravte náplň vyšleháním másla, cukru a skořice.
Vykynuté těsto přesuňte na moukou poprášený vál a rozválejte ho na velký obdélník, který potřete po celé ploše připravenou skořicovou náplní. Těsto přehněte podél té delší strany na třetiny do středu. Tak vám vznikne dlouhý pás.
Rozkrájejte ho nožem na 12 stejně velkých pásků. Nejprve rozkrojte na polovinu, pak na čtvrtiny a každou čtvrtinu na 3 stejně velké proužky. Formu na muffiny vymažte tukem a můžete začít zaplétat. Pásek rozkrojte na tři stejně dlouhé provázky, ale vrchní kraj nechte neproříznutý. Ze tří provázků upleťte volný copánek. Pokud máte rádi hrozinky, vložte je ze spodní strany na copánek a ten pak celý zarolujte do kuličky. Tento bochánek položte do formy na muffiny a stejným způsobem zapleťte a zarolujte zbylé těsto.
Upletené bochánky potřete vyšlehaným vajíčkem, posypejte rozlámanými pekanovými ořechy a nechte vykynout. Bude to trvat přibližně 20 minut.
Předehřejte troubu na 180 °C funkce horní dolní ohřev a vykynuté bochánky dejte péct na 30 minut do zlata.