Tak tedy připravila jsem recept na základní těsto, ze kterého vytvoříte dva válečky, které můžete libovolně ochutit. A v receptu najdete přibližně 12 možných kombinací. 8 z nich najdete na fotkách. Já jsem tedy pracovala se čtyřnásobnou dávkou těsta, ze které jsem vytvořila 8 různých válečků. Počítejte, že z jednoho válečku vytvoříte přibližně plech sušenek, podle toho, jak silné je budete krájet.
Na závěr děkuji mému partnerovi Haier, že mi dal prostor společně vytvořit další recept, který, jak doufám, bude životem doprovázet mnohé z vás.
Fantastické máslové sušenky
7. prosince 2022
Tento recept se bude hodit všem, co nemají zrovna čas v kuchyni trávit hodiny nebo dokonce dny přípravou cukroví a budou potřebovat tak trochu zázrak, aby vykouzlili za málo času „hodně muziky“. Ale taky se bude líbit těm kreativním, protože já jsem si hodně užila ochucování těsta a věřím, že nebudu jediná.
To základní vytvoříte pár jednoduchými kroky a pak můžete popustit uzdu fantazii. Koukněte do seznamu ingrediencí, tam jsem vám popsala jednotlivé příchutě, co jsme vytvořila já a přidala ještě další nápady, na které už nezbylo těsto. Za mě vedou makové s citrónem, ale perou se o prvenství s těmi sezamovými. Taky byly skvělé ty pekanové a nebo třeba s kakaovými boby.
Než se pustíte do pečení, dodám jen, že tyhle sušenky nejsou zdaleka jen vánoční a můžete je vytáhnout kdykoli během roku. Případně mějte v mrazáku připravené těsto a při nějaké nečekané návštěvě je můžete jen nakrájet na plech a upéct.
Ingredience
Těsto na 2 válečky:
-
280 g hladké mouky (pro zdravější verzi nahraďte 50% celozrnnou moukou)
-
130 g másla
-
105 g třtinového cukru
-
1 vejce
-
špetka soli
-
(½ lžičky mleté vanilky)
-
(½ strouhané tonka fazolky)
-
(citrónová kůra)
Příchuť na jeden váleček těsta
-
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Rozmarýn & Citrón
-
1-2 větvičky čerstvého rozmarýnu, lístky bez stonku najemno nasekané
-
kůra z jednoho bio citrónu, najemno nastrouhaná
Brusinky & Pomeranč
-
1 hrst sušených brusinek, najemno nasekaných
-
kůra z jednoho bio pomeranče
Pistácie & Matcha
-
1 hrst pistácií, nasekaných
-
kůra z jedné limety
-
½ lžíce matchy, ječmínku nebo spirulíny
Jahody & Mandle
-
1 hrst mrazem sušených jahod
-
1 hrst blanšírovaných mandlí, nasekaných
-
1 tonka fazolka, nastrouhaný
Mák & Citrón
-
1 hrst mletého máku
-
1 lžíce celého máku
-
kůra z jednoho bio citrónu
Pekanové ořechy & Karamel
-
1 hrst pekanových ořechů, nasekaných
-
5 karamelových bonbónů, nasekaných
Kakao & Citrón
-
1 hrst kakaových bobů, nasekaných
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
1 lžíce pravého kakaa
Citrusový
-
1 hrst kandované citrusové kůry
Kokos & Čokoláda
-
1 hrst strouhaného kokosu
-
2 lžíce nasekané vysokoprocentní čokolády
Sezam bílý & černý
-
1 hrst rozmixovaných černých sezamových semínek
-
1 lžíce celých sezamových semínek bílých
-
1 lžíce celých sezamových semínek černých
-
Koupit
(1 lžička aktivního uhlí na dobarvení ještě tmavších sušenek)
Další nápady
-
kandovaný zázvor
-
perníkové koření
-
sušené ovoce
-
libovolné ořechy a semínka
Postup
Smíchejte dohromady mouku, cukr, sůl, vanilku, citrónovou kůru a tonku ( kůra, vanilka i tonka jsou volitelné ingredience). Do základu přidejte máslo i vejce a vypracujte kompaktní těsto. Můžete použít foodprocessor, kuchyňský robot s univerzálním nástavcem anebo vše zpracovat ručně, protože se s těstem velmi dobře pracuje, je to hračka.
Rozdělte si připravené těsto na dva stejné díly a každý doplňte o vybranou příchuť. Vždy dám do nádoby robota těsto, přisypu ingredience na doplnění a pár pulzy promíchám. Záměrně jsem nechávala u pistáciové, nebo třeba kakaové varianty těsto nedokonale propracované, aby se vytvořilo mramorování. Tedy pokud byste chtěli vytvořit 8 příchutí, tak jako já, připravte si základní těsto ze čtyř dávek.
Z hotového ochuceného těsta vyválejte váleček silný přibližně 4 cm a zabalte ho do fólie. Odložte ho do druhého dne do lednice anebo na hodinu do mrazáku.
Až bude těsto odleželé a vychlazené, zapněte si troubu na 160 °C na funkci horký vzduch. Vyložte si dva plech pečícím papírem a můžete se pustit do krájení sušenek.
Váleček vybalte z fólie a krájejte ostrým nožem na cca 5 mm silné plátky. Rozložte je na plech a pečte kolem 14 minut nebo dokud nezačnou kraje sušenek jemně zlátnout.
Po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.