instagram @kitchenettehome

Palmiers

Palmiers

Butterfly cookies, Papillons, Palmeras, Palmeritas, ale stále se to točí kolem palmového listu nebo motýlů. Určitě je znáte z pekárny nebo z cest, ale tak jako u mnoha jiného, ty domácí jsou nejlepší. I když dneska už se dá koupit kvalitní listové těsto z másla. Nebo i cereální. Každopádně tady na blogu najdete recept na domácí listové těsto a kdybyste si ho chtěli vyrobit, přidejte část celozrnné mouky a klidně i mletých semínek, aby byl tenhle křupavý dezert o něco zdravější, protože jinak je to jen listové těsto a cukr.

Na 400 g listového těsta používám 100 g cukru, což je minimum. V mnohých receptehc je poměr cukru ještě vyšší, ale toho jsem našla jako dobrý balanc na té nižší hranici cukru. Panela je sušená třtinová šťáva a nutričně je také o kus zajímavější než rafinovaný cukr. Ale to už nechám na vás, jen nabízím alternativy. Tedy v zásadě potřebujete jen listové těsto a cukr. Z tohoto množství jsem udělala 30 kusů lístečků velkých, jako na fotkách.

20 minut - 30 porcí
Palmiers

Ingredience

Základní

  • 400 listového těsta

  • 100 g cukru (já použila Panelu – sušenou třtinovou šťávu

Volitelné navíc

  • Mletá skořice,

  • Nebo Vanilka

    Koupit
  • Kardamom,

  • Tonka

    Koupit
Palmiers

Postup

1.

Nejprve si rozválejte těsto na velký obdélník, ale namísto mouky, použijte cukru na podsypání. Obdélník udělejte velký přibližně jako plech na pečení. Cílem je, dostat všechen cukr do těsta a mezi vrstvy, tedy klidně přidejte více cukru, pokud se těsto lepí a už pojalo všechno, co bylo na vále.

2.

Teď těsto přeložte na třetiny jako dopis, aby vznikl menší arch. Přidejte zbylý cukr a tento obdélník otočte na šířku. Opět ho rozválejte na obdélník přibližných rozměrů 35 x 40 cm. V tomto momentě už by na vále neměl být skoro žádný volný cukr.

3.

Teď je ten správný moment přidat i nějaké to koření navíc, pokud máte chuť. Plát těsta jednoduše pocukrujte třeba skořicí nebo na něj strouhněte kousek tonky. Ale základní Palmiers jsou jen s cukrem.

4.

A teď finální skládání. Vzniklý obdélník, který máte před sebou rozložený širší stranou k vám přeložte z obou vnějších stran 2x tak, aby vám ve středu stále vznikla volný prostor alespoň na 2 prsty široký. Tato spára umožní poslední přeložení obou bočních skladů na sebe. Vznikl vám tedy proužek dlouhý, jako kratší strana původního obdélníku, ale úzký jen přibližně 8 cm. Fotky nebo video dají za 100 slov, ale popíši vám to taky.

5.

Pokud chcete mít Palmierky tip tom, měli byste těsto teď dát do mrazáku do druhého dne odpočinout. Cukr se rozpustí a vytvoří pak při pečení nádherné karamelové vrstvy. Ale pekla jsem je několikrát bez uležení cukru rovnou po skládání, takže máte mé požehnání pustit se hned do díla.

6.

Předehřejte troubu na 160°C funkce horký vzduch. Vyložte si alespoň 2 plechy pečícím papírem a můžete začít krájet těsto. Pokud bylo zmražené, nechte krátce povolit. Já mám ráda, když jsou lístečky tenoučké a křehké. Každý proužek krájím maximálně 5 mm silný. Z tohoto množství těsta mi vzniklo přesně 30 kusů.

7.

Plátky rozložte na plech s přiměřenými rozestupy, lehce je rozevřete a plech dejte do trouby. Po přibližně 12 minutách pečení, když už jsou hezky zlaté, je můžete otočit. Dopékejte pak ještě dalších 12-15 minut, dokud nebudou zlato-hnědé. Vyndejte plech z trouby, přesuňte lístečky na mřížku, aby vychladly a dokonale proschly, budou pak krásně křupavé a křehké.

Palmiers
Palmiers
Palmiers
Palmiers
Palmiers
Palmiers
Palmiers
Newsletter