Glazovaná řepa a stracciatella na celozrnném toastu
2. května 2012
Je to perfektní předkrm nebo svačina na toto období a ještě ke všemu velmi působivá. Pokud se tak ještě nestalo, musíte vyzkoušet sýr stracciatella, úplně mě dostal! Vychází z mozzarelly, jen je ještě jemnější, krémovější a sladší. Jinak pokud nebude k dostání můžete ho v receptu nahradit sýrem burrata nebo ricotta. Burrata je něco mezi mozzarellou a stracciatellou. Má tvar mozzarelly, ale uvnitř je téměř tekutý. Koupíte v obchodech s italskými potravinami jako wine&food.
Ingredience
-
1 větší červená řepa
-
2 lžíce vinného octa
-
2 lžíce medu nebo agáve sirupu
-
1 větvička rozmarýnu
-
mořská sůl
-
pepř
-
4 krajíce celozrnného chleba
-
olivový olej na potření chleba
-
200 g sýru burrata nebo stacciatella
Postup
Zabalte omytou řepu do alobalové fólie a dejte péct do trouby předehřáté na 200°C dokud nebude měkká, může to trvat až hodinu, záleží na velikosti. Takto si řepa zachová plnou chuť.
Oloupejte slupku, teď to půjde úplně snadno.
Nakrájejte řepu na malé kostičky (0,5-1 cm), dejte na pánev spolu s octem, medem, větvičkou rozmarýnu a jemně vařte přibližně 12 minut, dokud se nevytvoří glazé.
Vyndejte rozmarýn, dokořeňte. Servírujte na olivovým olejem postřených toastech se sýrem stracciatella nebo burrata.