instagram @kitchenettehome

Rebarborový drobenkový koláč

Rebarborový drobenkový koláč

Další drobenkový koláč, který mě ale přesvědčil, že rebarboru prostě musíme mít na zahradě a tak jsem se tehdy pustila do intenzivního pátrání a shánění reveňové hlízy.
Děkuju Pavlíno za recept, když vidím rebarboru, nemyslím na nic jiného!

.

30 minut - 10 porcí
Rebarborový drobenkový koláč

Ingredience

Na náplň

  • 1 kg rebarbory

  • 100 g třtinového cukru

  • 6 lžiček maizeny (kukuřičného škrobu)

  • 1 lžička mletého zázvoru

Na drobenku

  • 200 g třtinového cukru

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 1 lžička mletého zázvoru

  • špetka soli

  • 350 g celozrnné mouky

  • 180 g másla

Na těsto

  • 3 šťastná vejce

  • 160 g zakysané smetany

  • 4 lžičky vanilkové esence

  • 260 g hladké mouky (nahrazuji celozrnnou)

  • 200 g třtinového cukru

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1/2 lžičky soli

  • 180 g másla

Rebarborový drobenkový koláč

Postup

1.

Troubu předehřejte na 160°C, velký plech (cca 30×40 cm) vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.

2.

Připravte si náplň. Oloupanou a nakrájenou rebarboru (na 1 cm kousky) smíchejte s cukrem, škrobem a zázvorem.
Na drobenku smíchejte všechny ingredience a zpracujte ručně nebo robotem.
Na přípravu těsta rozpusťte máslo, smíchejte jej s vejci, smetanou a vanilkou. V druhé nádobě smíchejte všechny zbývající suché ingredience a obě směsi krátce a lehce spojte dohromady.

3.

Vzniklé těsto rozetřete na plech, na něj rovnoměrně rozprostřete rebarborovou náplň a zakryji drobenkou. Pečte 45-50 minut. Servírujte se lžící zakysané smetany.

Newsletter