.
Rebarborový drobenkový koláč
2. května 2012
Další drobenkový koláč, který mě ale přesvědčil, že rebarboru prostě musíme mít na zahradě a tak jsem se tehdy pustila do intenzivního pátrání a shánění reveňové hlízy.
Děkuju Pavlíno za recept, když vidím rebarboru, nemyslím na nic jiného!
Ingredience
Na náplň
-
1 kg rebarbory
-
100 g třtinového cukru
-
6 lžiček maizeny (kukuřičného škrobu)
-
1 lžička mletého zázvoru
Na drobenku
-
200 g třtinového cukru
-
2 lžičky mleté skořice
-
1 lžička mletého zázvoru
-
špetka soli
-
350 g celozrnné mouky
-
180 g másla
Na těsto
-
3 šťastná vejce
-
160 g zakysané smetany
-
4 lžičky vanilkové esence
-
260 g hladké mouky (nahrazuji celozrnnou)
-
200 g třtinového cukru
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžička jedlé sody
-
1/2 lžičky soli
-
180 g másla
Postup
Troubu předehřejte na 160°C, velký plech (cca 30×40 cm) vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte moukou.
Připravte si náplň. Oloupanou a nakrájenou rebarboru (na 1 cm kousky) smíchejte s cukrem, škrobem a zázvorem.
Na drobenku smíchejte všechny ingredience a zpracujte ručně nebo robotem.
Na přípravu těsta rozpusťte máslo, smíchejte jej s vejci, smetanou a vanilkou. V druhé nádobě smíchejte všechny zbývající suché ingredience a obě směsi krátce a lehce spojte dohromady.
Vzniklé těsto rozetřete na plech, na něj rovnoměrně rozprostřete rebarborovou náplň a zakryji drobenkou. Pečte 45-50 minut. Servírujte se lžící zakysané smetany.