Základ tvoří ovesné vločky, jogurt a živočišné či rostlinné mléko v poměru 1:1:1. Mléko se dá nahradit i vodou, protože bílkovin je v tomto skvělém jídle dostatek.
Tento základ můžete libovolně dochutit, dosladit a doplnit o toping podle vaší chuti. Vždycky skvěle chutná, když se střídá měkká textura s nějakou tou křupavou. Proto moc doporučuji nachystat si i nějaký ten křupavý posyp. Za mě jsou nejlepší orestované oříšky a semínka všeho druhu.
Zkuste si připravit tuto verzi s mákem, borůvkami a jiskrou citrónové kůry? Mák je úžasná lokální superpotravina! a když ho namelete, bude více cítit jeho chuť a také bude lépe stravitelný!!! Já jsem na namletí použila mlýnek na mák a obilí, který mám k robotu Chefbaker od Kenwood. Ten se používá na mletí například i ovesných vloček nebo luštěnin. Mouku z červené čočky používám už roky na zdravé zahušťování omáček či polévek. J
Overnight Oats nebo taky Bircher Muesli
25. dubna 2023
Zdravá, vyvážená a rychlá snídaně, kterou si připravíte večer předem a ráno už jen servírujete. Věřím, že většina z vás na tuhle nevařenou ovesnou kaši už narazila, ale stejně tak jako obyčejný dresink na salát, má mnoho variací a když si s ní trochu pohrajete, může to být opravdová lahůdka.
Ingredience
-
125 g jemných ovesných vloček
-
260 g řeckého nebo alternativně rostlinného jogurtu
-
250 g ovesného mléka (může být kravské či další rostlinné varianty)
-
3 lžíce nebo podle chuti mletého máku
-
4 lžičky javorového sirupu
-
trochu citrónové kůry (z nechemicky ošetřených citrónů)
-
špetka mleté vanilky nebo strouhaného tonka bobu
-
špetka soli
Na posypání:
-
150 g borůvek
-
hrst restovaných ořechů
-
med
Postup
Smíchejte si všechny ingredience na muesli. Mák je lepší mletý. Uvolní tak lépe svou chuť a bude lépe stravitelný. Použila jsem nástavec na mletí surovin od Kenwood.
Rozdělte směs do 4 sklenic nebo misek.
Skvělé jsou také sklenice s víčkem. Pak máte připravenou svačinu třeba do práce nebo pro děti. Připravené porce odložte do lednice, kde budou mít všechny ingredience čas se přes noc nasáknout a stát také stravitelnějšími.
Druhý den ráno na vrch každé porce nasypejte dostatečné množství borůvek a směsi orestovaných ořechů a semínek. Servírujte s kapkou medu nebo javorového sirupu.