Těšila jsem se taky na velkou hromadu sezónních jahod a krému ze šlehačky a mascarpone. Zkrátka si myslím, že se tyto tři elementy, nadýchaný sladší korpus, svěží jahody a šlehačkový krém, krásně snoubí.
Pokud se rozhodnete péct a jahody zrovna nebudou, bude samozřejmě skvěle fungovat i s jakýmkoli jiným bobulovým ovocem. Jen nepoužívejte to mražené, náplň by vám moc zřídla.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Haier. Ten vyrábí mimo jiné skvělé ledničky, které se určitě bravurně postarají jak o dort, tak všechny potřebné ingredience.
Jahodový letní dort
2. června 2023
Na ten jsem se strašně těšila, od doby, co jsem vyzkoušela recept na níže popsaný korpus při jiné příležitosti. Trochu jsem experimentovala a tento korpus mě úplně nadchl! Díky tomu, že je postavený na sněhu, který je zpevněný cukrem, je stabilnější a věřím, že se vám všem bude dařit, na rozdíl od jiných korpusů, které nás často potrápí. Samozřejmě je díky cukru sladší, a proto se skvěle hodí na náplně, co naopak už moc cukru, nebo žádný, neobsahují. Jako třeba náplň ze skyru, co tu na blogu máte už delší dobu v podobě borůvkového dortu.
Ingredience
Na korpus:
-
5 vajec
-
150 g třtinového cukru
-
120 g hladké mouky
-
5 lžic slunečnicového oleje
-
špetka soli
Na krém:
-
500 g maskarpone
-
750 ml sladké smetany 33%
-
2 ztužovače smetany
-
5 lžic sirupu z bezových květů (nebo javorového)
-
kůra z jednoho citrónu
-
900 g jahod
Postup
Rozehřejte troubu na 150 °C funkce horní a dolní ohřev a také si připravte formu o průměru 25 cm. Její dno vyložte pečícím papírem a boky vymažte tukem ve spreji.
Do mixovací nádoby robotu dejte všechny bílky, špetku soli a začněte šlehat na středně vysoký výkon. Jakmile bude sníh pevný, přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh hezky hladký, lesklý a tvořit pevnou špičku.
Do sněhu zašlehejte všechny žloutky spolu s olejem. Nyní už jen lehce vmíchejte prosátou mouku pomocí stěrky. Hotové těsto přesuňte do formy a stěrkou urovnejte více ke krajům. Střed se při pečení vždycky trochu více zvedne, tak nebudete muset tolik těsta odřezávat.
Korpus dejte do trouby na střední polohu a pečte 45 minut. Vždy pro jistotu otestujte špejlí, jestli už uvnitř není lepkavý. Po vyndání z trouby ho nechte chvíli vychladnout, než odejmete boky formy. Po úplném vychladnutí můžete rozříznout na 2 vrstvy.
Na krém si nejprve ve střední míse dobře rozmíchejte maskarpone s bezinkovým sirupem. Jde hlavně o to, aby se vám pak dobře vmíchával a netvořil hrudky. Ušlehejte smetanu spolu se ztužovačem na pevnou šlehačku a do ní vmíchejte připravené mascarpone a citrónovou kůru.
A teď ta závěrečná fáze, plnění.
Na servírovací talíř položte první korpus a naneste pomocí palety nebo stěrky čtvrtinu krému. Přidejte polovinu jahod. Pokud jsou menší, nemusíte je ani krájet, alespoň nepustí tolik šťávy. Do krému je zapíchejte a zakryjte druhou čtvrtinou krému. Na vrch položte druhý korpus a na něj rozetřete rovnoměrně zbylou polovinu krému. Teď už jen využijte zbylé jahody na nazdobení. Vytvořte z jahod bohatý kopeček a pokud máte v dosahu jahodové listy, květy, bezové květy, nebo jiné jedlé květy, neváhejte je použít jako další dekoraci. Dort je skvělý ihned, protože korpus je nadýchaný a není třeba, aby se proležel a zvláčnil. Ale když ho odložíte do lednice na pár hodin, krém se ještě trochu zpevní a bude se vám lépe krájet. Až ho budete servírovat, můžete ještě na vrch kápnout trochu bezového sirupu.