instagram @kitchenettehome

Těstoviny s medvědím česnekem

Těstoviny s medvědím česnekem

Myslím, že by se tyto těstoviny mohly stát symbolem jara a tradicí v každé domácnosti. Třeba na Zelený čtvrtek. Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, co si najde cestu na svět a jeho svěží a jemně ostrá chuť nás všechny také krásné probudí k životu.

Už dlouhou dobu jsem se chystala na tvarované těstoviny, které umožňuje tvořit nástavec na robota Kenwood, který mám. Trochu jsem se bála, jak to celé bude fungovat, ale celý proces byl úplně jednoduchý a nenastal žádný error v podobě slepených divnotvarů a podobně. :-) Každopádně, pokud nemáte takový nástavce, vyrobte si těstoviny řezané podle libosti. Jsou opravdu skvělé. Omáčka snad nemůže být ani snazší a bude fungovat i bez chřestu, pokud byste ho neměli. Mimo sezónu medvědího česneku použijte třeba špenát.

A teď už se můžete pustit do receptu. Tady najdete i postupové video z IG.

60 minut - 4 porce
Těstoviny s medvědím česnekem

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky

  • 80 g semolinové mouky

  • 40 g medvědího česneku plus na ozdobení

  • 2 vejce

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička soli

Na servírování:

  • 100 g másla

  • 200 g mladého zeleného chřestu, nakrájeného na šikmé plátky

  • pár kapek citrónové šťávy

  • kůra z ¼ citrónu

  • 150 g parmezánu, nastrouhaného najemno plus na servírování

  • (voda z varu těstovin)

  • sůl

  • pepř

Těstoviny s medvědím česnekem

Postup

1.

Medvědí česnek spolu s vejci rozmixujte úplně do hladka. Na to mi skvěle funguje mlýnek na bylinky a koření na robot Kenwood, protože kvůli tomu nemusím špinit velký blender.

2.

Do nádoby robotu odvážím mouku, přidám směs vajec a medvědího česneku, olivový olej a sůl. Pomocí „K“ metly zpracuji těsto, aby se propojilo. Zbytek hnětení už dokončím ručně na pracovní ploše. Těsto by mělo být stále dost vláčné, ale ne mokré nebo lepivé.  Propracujte ho alespoň 10 minut. Pak ho zabalte do fólie a nechte odpočinout ideálně do druhého dne, nebo alespoň hodinu v lednici.

3.

Odpočaté těsto můžete dokončit pomocí klasického řezače na těstoviny, tedy na špagety, nebo tagliatelle, … Ale já jsem se moc těšila až poprvé vyzkouším nástavec na tvarované těstoviny, konkrétně Rigatori. Jinak si můžete vybrat z 14 tvarů. Aby se vám těstoviny nelepily, průběžně je lehce posypejte semolinovou moukou.

4.

A teď už poslední fáze, vaření. Přiveďte k varu velký hrnec silně osolené vody. Jak bude vřít, přidejte všechny těstoviny. Domácí se vaří kratší čas, kolem 4 minut, podle tloušťky těstoviny. Až budou skoro hotové, přidejte k nim na plátky nakrájený chřest. Stačí, aby se prohřál. Nechceme, aby byl uvařený a měkký.

5.

Na větší pánvi si rozpusťte máslo, přidejte k němu pár kapek citrónové šťávy a nastrouhejte malinko citrónové kůry. Můžete přidat už i scezené těstoviny s chřestem. Podle chuti osolte, opepřete, podlijte přibližně 3 naběračkami vody ve které se těstoviny vařily a nastrouhaný parmezán. Na středně silný výkon vše v pánvi prohřejte a párkrát prohoďte, aby se všechny ingredience propojily. Sýr se v omáčce rozpustí, omáčka se zahustí hlavně kvůli škrobu z těstovin a vznikne vám krásná krémová máslová a svěží omáčka. Podle potřeby můžete samozřejmě přidat více vody a také dochutit.
Hotové těstoviny hned servírujte. Dozdobte je mladými lístky medvědího česneku a extra parmezánem.

Těstoviny s medvědím česnekem
Těstoviny s medvědím česnekem
Těstoviny s medvědím česnekem
Těstoviny s medvědím česnekem
Newsletter