Sezónní zeleninová polévka s fazolemi
12. ledna 2023
Myslím si, že tato polévka se bude hodit úplně každému. Je to přesně to jídlo, co vás zahřeje a navodí příjemnou domácí pohodu. Navíc je rychlá a z jednoho hrnce, což v dnešní uspěchané době ocení snad každý. Díky luštěninám může tvořit i plnohodnotné hlavní jídlo. Když vynecháte sýr, který jsem dala jen na servírování, je i veganská.
Tedy tu máte polévku s fazolemi a kroupy, kopou špenátu a zeleniny. Dejte vědět, jestli jste jí vyzkoušeli a jak vám chutnala.
Ingredience
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 střední cibule, na kostičky
-
4 stroužky česneku, nasekané
-
4 mrkve, na kostičky
-
3 řapíky celeru
-
1 pastinák, na kostičky
-
¼ dýně hokkaido, na kostičky
-
150 g rajčatové pasty
-
1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
-
80 g krup, předvařte
-
1 konzerva máslových fazolí nebo cannelloni
-
velký svazek špenátu, opraný a natrhaný
-
1 lžička tymiánu
-
1 lžička bazalky
-
1 bobkový list
-
½ lžičky sušené cibule mleté
-
sůl
-
pepř
Na servírování:
-
pár hoblinek parmezánu
Postup
Ve středním hrnci na oleji orestujte cibuli do měkka, přidejte česnek, chvíli restujte a přidejte kořenovou zeleninu, dýni a celer. Restujte další minutu s občasným zamícháním a pak přidejte všechny zbylé ingredience kromě špenátu.
Polévku krátce povařte. Já miluju, když je zelenina ještě křupavá a plná své charakteristické chuti, takže ji vařím opravdu jen chvilku. Polévku ještě ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Na závěr vmíchejte špenát a jakmile zavadne, můžete servírovat.
Polévce na vrch sluší pár hoblinek parmezánu, a nebo, pro veganskou verzi do ní přimíchejte trochu lahůdkové droždí, které dodá plnou chuť sýru.