instagram @kitchenettehome

Vánoční poleno

Vánoční poleno

Nebo taky Bûche de Noël, Christmas log cake, Yule log je podle mě další krásný způsob, jak oslavit Vánoce nebo Nový rok a přičarovat tu krásnou atmosféru. Tak kdybyste hledali něco slavnostního, čím rozzářit oči dětí a pohostit své blízké, tohle by mohlo zafungovat.

Já jsem si pečení dost užila a myslím si, že příprava není až tak složitá. Korpus je hotový raz dva. Náplní je jen šlehačka, u které se na moment zastavím. Já ji totiž nesladím, ale pokud máte raději sladší dezerty, přidejte do ní cca 2 lžíce moučkového cukru. Na povrch polena přijde čokoládový krém, u kterého můžete skončit a jen vytvořit vidličkou zářezy kůry. A nebo si můžete hrát dál a vytvořit s rozpuštěné čokolády tenký plát, který po vychlazení jen nalámete a ozdobíte jím povrch rolády. Další ozdoby, jako houbičky, nejsou povinné. Ale pokud byste si je chtěli také upéct, vycházejte z obyčejného receptu na pusinky, třeba jako je recept na dort Pavlova.
Tento recept je letos poslední, který vznikl ve spolupráci s Haier. Děkuji a těším se, co nás společně čeká příští rok.

60 minut - 16 porcí
Vánoční poleno

Ingredience

Na těsto:

  • 5 šťastných vajec

  • 150 g třtinového cukru

  • 150 g polohrubé mouky

  • 30 g kakaa

    Koupit
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

  • Špetka soli

Na čokoládový krém/ganache:

  • 350 g smetany na šlehání 33%

  • 340 g kvalitní hořké čokolády

    Koupit
  • ½ lžičky mleté vanilky

    Koupit
  • 2-3 lžíce kvalitního rumu

Na náplň:

  • 500 ml (plus zbytek z ganache) smetany na šlehání 33%

  • (celkem cca 610 g smetany)

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

    Koupit
  • 1 ztužovač smetany

Na ozdobu:

  • Čokoládová kůra (100 g kvalitní čokolády)

    Koupit
  • Bílkové pusinky/houbičky (recept na Pavlova)

  • Čerstvý rozmarýn

  • Čerstvé brusinky

Vánoční poleno

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 200°C a plech si vyložte pečícím papírem, který jste potřeli máslem nebo vymazali tukem ve spreji. (Papír lépe přilne, když si pod ním i plech vytřete máslem.) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Když máte světlou nadýchanou pěnu, jemně vmíchejte olej, špetku soli a mouku promíchanou s kakaem.

2.

Těsto rozetřete na plech a pečte 8-10 minut. Dejte pozor, aby nebyl přesušený. Upečený korpus vyjměte z plechu, a ještě teplý i s pečícím papírem zarolujte a nechte vychladnout. 

3.

A teď si připravte čokoládový krém. Zahřejte 350 g smetany. (Pokud jste použili 2x 500 ml balení, trochu vám zbyde a ten zbytek použijete do náplně.) Když je horká odstavte, přidejte vanilku, rum a čokoládu. Klidně nechte chvíli stát, po pár minutách promíchejte metličkou a ujistěte se, že se všechna čokoláda rozpustila a směs je hezky hladká. Tuto směs odložte do chladu na 30 minut (ne o moc déle).

4.

Pokud se vám líbí ozdobná čokoládová kůra, vyrobíte jí snadno. Ve vodní lázni rozpusťte přibližně 100 g kvalitní čokolády. Rozetřete jí na pečící papír v tenké vrstvě a moc si s tím nedělejte starosti. Vypadá totiž hezky, když je kůra nepravidelná, různě silná a nalámaná. Odložte papíry s čokoládou do chladu, aby čokoláda rychle ztuhla.

5.

Připravte si i šlehačkovou náplň, to bude snadné. Ušlehejte všechnu smetanu, 2 balení po 250 ml a zbytek smetany co zbylo od výroby čokoládového krému. Celkem mi to vyšlo na 610 g. Do smetany nezapomeňte přidat ztužovač smetany a trochu mleté vanilky.

6.

Teď můžete začít plnit. Vychladlý korpus rozviňte a potřete jeho celý povrch rovnoměrně ušlehanou smetanou. Korpus zarolujte a vytvořte tak roládu. Tuto roládu ideálně přesuňte na servírovací tác nebo prkýnko, na kterém už zůstane. Přibližně v poslední čtvrtině proveďte diagonálně řez, abyste vytvořili postranní větev (koukněte na fotky). Se spojem se netrapte, začistíte ho čokoládovým krémem. Můžete konce rolády také seříznout, abyste začistili řez.

7.

Teď přijde ta tricky část. Vezměte vychlazenou čokoládovou ganache, dejte ji do nádoby robota a začněte pomocí metly šlehat. Je důležité, abyste tuto hmotu nepřešlehali. Šlehejte jen tak dlouho, dokud nezačne metla tvořit stopu nebo jakýsi zářez v krému. Tedy není ještě úplně konzistence šlehačky, ale stále je trochu tekutá. Teď pomocí stěrky nebo palety naneste tento čokoládový krém na celý povrch „polena“ (kromě řezu). Opět se nemusíte snažit o dokonalost, naopak by mělo být hezky rustikální. Můžete povrch dekorovat pár zářezy vidličkou, pokud nebudete vyrábět kůru z čokolády. Nebo na závěr povrch ozdobte nalámanými kousky čokolády, kterou jste si předtím rozetřeli na papír a dali vychladit. Vytvořte dojem loupající se kůry. Když si na práci vezmete cukrářské nebo „chirurgické“ rukavice, nebude se vám čokoláda v rukou při práci tolik rozpouštět.

8.

Roládu nechte vychladit a pořádně proležet do druhého dne. Na servírování ji můžete ještě pocukrovat, dozdobit čerstvým rozmarýnem a třeba i čerstvými brusinkami. Nebo, pokud jste si připravili houbičky z bílků, přidejte je. ( Recept je stejný jako na Pavlovu.) Dekorovat doma můžete i například něčím nejedlým, jako jsou šišky.

Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Vánoční poleno
Newsletter