A i kdybyste ty kedlubny neměli, samozřejmě tento recept můžete aplikovat pouze na zelí bílé nebo červené. Prostě cider, jako i jiný alkohol, přidává každému jídlu takový úžasný závan nevšednosti a já ho v kuchyni miluju.
Kedlubnové zelí na cideru
22. května 2019
Tenhle recept znám dlouho, ale nějak nebyla příležitost ho sem přidat. Ale když mě v Bille poprosili připravit nějaký recept z kedlubny, přišel jednoznačně jeho čas.
Ingredience
-
1 velká cibule
-
3 lžíce ghí nebo sádla
-
4 středně velké mladé kedlubny
-
1/4 bílého zelí
-
3 - 4 dcl jablečného cideru
-
1 lžíce mouky nebo třeba mouky z červené čočky
-
mořská sůl
-
3 lžíce jablečného octa, nebo podle chuti
-
třtinový cukr nebo javorový sirup na dochucení
Postup
1. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Kedlubny oloupejte a spolu se zelím nastrouhejte na jemné nudličky. Tuk ve větším hrnci se širokým dnem rozehřejte, přidejte cibuli, kmín, sůl a restujte do měkka.
Přidejte kedlubnu, zelí, lehce zprudka osmahněte a podlijte trochou jablečného cideru. Počkejte až se odpaří a začne trochu karamelizovat a zase podlijte. Takto postupně podlévejte, až bude zelí i kedlubna hezky měkká, ale stále ještě lehce křupavá. Nyní za stálého míchání zlehka poprašte moukou, aby nevytvořila hrudky, pořádně promíchejte a případně ještě podlijte, aby šťáva vytvořila příjemnou emulzi.
Nakonec přidejte jablečný ocet, oslaďte podle chuti a případně ještě posolte, tak aby bylo zelí příjemně sladko-kyselé.