instagram @kitchenettehome

Čokoládovo-datlové sušenky

Čokoládovo-datlové sušenky

Už strašně dlouho jsem chtěla upéct sušenky, které by byly vhodné na icecream sandwich a teď na ně konečně došlo. Snažila jsem se je udělat co možná nejvíce zdravé, aby byly třeba také vhodnou svačinou pro děti. Jsou tedy slazené pouze datlemi, obsahují nějaká ta semínka navíc a ani mouka tu nepředstavuje nezdravou zátěž. Sušenky jsou díky datlím měkčí, tedy nečekejte takové ty sušenky, co křupnou a celé se rozpadnou. Právě to mi přijde jako jejich přednost, obzvlášť pokud je chcete použít na přípravu icecream sandwiche. Když se totiž do takového sandwiche zakousnete, nerozpadne se vám celá sušenka a zmrzlinovou náplň podrží.

Pokud byste se vrhli do icecream sandwichů, klidně sušenky po naplnění zmrzlinou dejte na chvíli do mrazáku. A nebo si je udělejte jen tak samotné. :-)

40 minut
Čokoládovo-datlové sušenky

Ingredience

  • 200 g jemných ovesných vloček

  • 100 g pohankové nebo pšeničné celozrnné mouky

  • 4 lžíce kakaa

    Koupit
  • špetka soli

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • 40 g slunečnicových semínek

  • 100 g másla

  • 225 g vypeckovaných měkkých datlí

  • 8 lžic mléka

Čokoládovo-datlové sušenky

Postup

1.

Předehřejte troubu na funkci horký vzduch na 180°C a vyložte si dva plechy na pečení pečícím papírem. Ve střední míse smíchejte ovesné vločky, mouku, kakao, sůl, vanilku a slunečnicová semínka.

2.

Do nádoby blenderu nebo foodprocessoru dejte zbylé ingredience, tedy máslo, datle, mléko a rozmixujte na hladký krém. Pokud nemáte tyto přístroje, prostě jen vidličkou datle pořádně rozmačkejte. Dá to trochu víc práce, ale také je to cesta. Nyní obě směsi smíchejte dohromady až vám vznikne těsto konzistence skoro jako modelína. Nebo se z něj alespoň bude velmi snadno tvarovat dokonalá kulička.

3.

Ze vzniklého těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku, mě jich vyšlo 22 kusů. Pomocí dlaně a prstů z každé kuličky vytvořte tenký disk o průměru větší dlaně. Moje sušenky byly tenké tak 5 mm. Takto připravené placky dejte na plech a oba plechy pečte přibližně 13 minut.

4.

Po upečení nechte úplně vychladnout na roštu a pak můžete servírovat. Pokud si nějaké chcete uschovat na později, odložte je do vzduchotěsné nádoby.

Čokoládovo-datlové sušenky
Čokoládovo-datlové sušenky
Čokoládovo-datlové sušenky
Čokoládovo-datlové sušenky
Newsletter