Když jsem ho upekla, hodně mi připomněl recept na ořechovou bábovku, který je tu na blogu velmi oblíbený. Ale hrozinky v portském jsou hodně příjemný upgrade. Jen si u těchto těst vždycky dejte pozor, abyste ho nepřepekli a tak i příliš nevysušili. Tak vám přeji krásné Velikonoce a povedeného Beránka.
Ořechový beránek s hrozinkami v portském
20. dubna 2019
Slíbila jsem vám letos ještě jednoho Beránka a tady je. Byl to můj úplně první beránek, jakého jsem kdy pekla! A pro recept jsem šla na jistotu. Vzala jsem si ho od mojí kamarádky, Martiny Muldoon, která založila a stále vede Gourmet Academy, kde jsem jí poznala jako jednu z prvních lektorek na palubě. Martina miluje péct bábovky. Má jich v repertoáru nespočetnou řadu a tak věřím, že i tenhle beránek podle její rodinné receptury vás potěší. A já děkuju za předání receptu.
Ingredience
-
140 g másla, pokojové teploty
-
200 g třtinového cukru
-
4 žloutky od šťastných slepic
-
100g mletých vlašských ořechů
-
250 g hladké mouky (já dávám 1:1 celozrnnou pšeničnou a hladkou)
-
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
Koupit
1 lžička mleté vanilky
-
špetka mořské soli
-
1 dcl mléka
-
50 g hrozinek nebo brusinek, přes noc namočených v portském víně nebo sherri
-
4 bílky od šťastných slepic
-
-
Koupit
tuk na vymazání (máslo nebo tuk ve spreji
-
mouku na vysypání (krupice nebo polohrubá, případně kokos, ...)
Postup
Předehřejte troubu na 175°C a vymažte a vysypte si formu na beránka.
Máslo vyšlehejte spolu s 2/3 cukru. Postupně přidávejte žloutky jeden po druhém a dál šlehejte do nadýchaného krému.
Přidejte mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, vanilkou a střídavě i s mlékem a také všemi hrozinkami včetně zbylého portského vína nebo sherri.
Ze všech bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přidejte do něj zbývající třetinu cukru a šlehejte dokud se ve sněhu nerozpustí. Nyní hotový sníh lehce vmíchejte do těsta a přesuňte jej do vymazané a vysypané trouby. Pečte přibližně 45 minut, nebo použijte sondu na pečení ( nastavenou na 99°C) anebo taky otestujte tradičně špejlí (musí vyjít z těsta ven suchá). Hotového beránka nechte chvíli vystydnout ve formě a po 10 minutách ho opatrně vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na roštu.