instagram @kitchenettehome

Ořechový beránek s hrozinkami v portském

Ořechový beránek s hrozinkami v portském

Slíbila jsem vám letos ještě jednoho Beránka a tady je. Byl to můj úplně první beránek, jakého jsem kdy pekla! A pro recept jsem šla na jistotu. Vzala jsem si ho od mojí kamarádky, Martiny Muldoon, která založila a stále vede Gourmet Academy, kde jsem jí poznala jako jednu z prvních lektorek na palubě. Martina miluje péct bábovky. Má jich v repertoáru nespočetnou řadu a tak věřím, že i tenhle beránek podle její rodinné receptury vás potěší. A já děkuju za předání receptu.

Když jsem ho upekla, hodně mi připomněl recept na ořechovou bábovku, který je tu na blogu velmi oblíbený. Ale hrozinky v portském jsou hodně příjemný upgrade. Jen si u těchto těst vždycky dejte pozor, abyste ho nepřepekli a tak i příliš nevysušili. Tak vám přeji krásné Velikonoce a povedeného Beránka.

65 minut
Ořechový beránek s hrozinkami v portském

Ingredience

  • 140 g másla, pokojové teploty

  • 200 g třtinového cukru

  • 4 žloutky od šťastných slepic

  • 100g mletých vlašských ořechů

  • 250 g hladké mouky (já dávám 1:1 celozrnnou pšeničnou a hladkou)

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • špetka mořské soli

  • 1 dcl mléka

  • 50 g hrozinek nebo brusinek, přes noc namočených v portském víně nebo sherri

  • 4 bílky od šťastných slepic

  • tuk na vymazání (máslo nebo tuk ve spreji

    Koupit
  • mouku na vysypání (krupice nebo polohrubá, případně kokos, ...)

Ořechový beránek s hrozinkami v portském

Postup

1.

Předehřejte troubu na 175°C a vymažte a vysypte si formu na beránka.

2.

Máslo vyšlehejte spolu s 2/3 cukru. Postupně přidávejte žloutky jeden po druhém a dál šlehejte do nadýchaného krému.

3.

Přidejte mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, vanilkou a střídavě i s mlékem a také všemi hrozinkami včetně zbylého portského vína nebo sherri.

4.

Ze všech bílků a špetky soli ušlehejte sníh, přidejte do něj zbývající třetinu cukru a šlehejte dokud se ve sněhu nerozpustí. Nyní hotový sníh lehce vmíchejte do těsta a přesuňte jej do vymazané a vysypané trouby. Pečte přibližně 45 minut, nebo použijte sondu na pečení ( nastavenou na 99°C) anebo taky otestujte tradičně špejlí (musí vyjít z těsta ven suchá). Hotového beránka nechte chvíli vystydnout ve formě a po 10 minutách ho opatrně vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na roštu.

Ořechový beránek s hrozinkami v portském
Newsletter