Špagety s hráškem a bazalkovým pestem
12. června 2019
Kdo vyzkoušel někdy připravit domácí pesto, určitě mi dá za pravdu, že je to skvělá ingredience, kterou vyrobit zabere jen pár minut, ale využití má celé široké spektrum a je to opravdová lahůdka s nezaměnitelnou chutí. Pesto se dá různě obměňovat. Když použijete jiná, méně nákladná semínka, než piniová jadérka, také nešlápnete vedle. Oblíbený je také z medvědího česneku. Tak jen tak pro inspiraci, abyste věděli, že vyrobit si pesto, není žádná věda. Toto pesto je doplněné o hrášek, protože jsem chtěla do těstovin dodat více bílkovin a vitamínů. A zároveň jsem špagety nastavila cuketovými špagetami. Už mě trochu znáte a víte, že já si myslím, že je třeba jíst dostatek zeleniny a toto je zase další způsob, jak její dávku trochu zvýšit. V létě můžete vyzkoušet verzi třeba pouze s cuketovýma špagetami.
Tak se budu těšit na vaše zprávy a zkušnosti jak se vám povedly a jak doma chutnaly.
Ingredience
Na pesto:
-
120 g parmezánu
-
65 g piniových jadérek (nebo loupaných konopných, slunečnicových, ..)
-
25 g lístků čerstvé bazalky
-
200 ml olivového oleje
-
100 g mraženého hrášku
-
1 stroužek česneku
-
špetka soli
Na těstoviny:
-
3 střední cukety
-
500 g suchých těstovin
-
200 g mraženého hrášku
-
parmezán na servírování
-
čerstvě mletý pepř
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit silně osolenou vodu na těstoviny. Než začne vařit, pomocí spiralizéru vytvořte špagety ze všech cuket. Můžete použít třeba i mandolínu a strouhat na dlouhé nudličky velikostí podobné špagetám. Cuketové špagety odložte stranou.
Teď si připravte pesto. Na pánvi orestujte oříšky nebo semínka do zlata a odstavte. Do mixovací nádoby blenderu dejte všechny ingredience na pesto včetně semínek a mixujte do požadované konzistence.
Do vroucí vody dejte těstoviny a vařte je podle instrukcí na obalu. Minutu předtím, než jsou hotové, do vody ještě přihoďte cuketu a zbylý hrášek. Vše slijte a ve větší servírovací míse tuto směs promíchejte s hotovým pestem. Můžete ihned servírovat s trochou parmezánu a případně čerstvě mletého pepře.