Tak jsem vlastně moc ráda, že teď, krátce před prázdninama nastal konečně čas s Vámi sdílet i tenhle skvělý a jednoduchý recept. V receptu jsem použila skvělé bílé víno Villa Antinori Bianca Toscana (z odrůd Trebbiano, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Grigio), které je charakteristické svěží vůní, kterou já u bílých vín vyhledávám. Pak mám také ráda ovocné a květinové tóny a i ty tohle víno má. Najdete ho u mojeho milého partnera Global Wines & Spirits.
Těstoviny se salssiccou, bílým vínem a rozmarýnem
30. května 2019
Už jste si někdy dali těstoviny se salssicciou, bílím vínem a rozmarýnem? Tohle jídlo je pro mě totiž synonymum slunné letní Itálie a specificky Toskánska. Mám ho díky našemu cestování a sladkému bytí právě tam tak moc propojené, že když jsem dostala zadání připravit recept s bílým vínem a zjistila, že pochází přímo z této oblasti, nenapadl mě už žádný jiný recept, protože jsem nemohla vyhnat z hlavy moje vzpomínky na tohle jídlo a naše dovolené zalité sluncem, dobrým jídlem, italskou pohodou, ranním cappuccinem a croissantem, skvělým vínem, sezónní zeleninou a ovocem. Toskánsko je rozhodně část Itálie, kterou jsem procestovala nejvíce a stále se tam strašně rádi vracíme.
Ingredience
-
3 lžíce extra panenského olivového oleje
-
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
-
400 g salssiccie
-
400 g konzervu cizrny nebo bílých máslových fazolí či cannellini, scezených a propláchnutých
-
2 dcl suchého bílého vína
-
8 listů kadeřávku nebo mangoldu, bez řapíku
-
120 g strouhaného parmezánu
-
2 lžíce másla
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
těstoviny na 4 porce, ideálně rigatoni, tagliatele, ...
Postup
Na těstoviny dejte vařit silně osolenou vodu ve větším hrnci. Ve velké pánvi nechte rozehřát olej a začněte na něm zprudka restovat salssicciu a větvičky rozmarýnu. Pomocí vařečky klobásu rozmělněte na drobné kousky. Po pár minutách restování přidejte i fazolky a nebojte se je také mícháním lehce rozdrtit. Přidejte bílé víno a nechte jej lehce odpařit.
Mezitím do vroucí vody dejte těstoviny a vařte je podle návodu na obale nebo použijte čerstvé domácí a vařte je jen pár minut, aby byly al-dente.
Když se víno částečně odpaří, stáhněte výkon, přidejte do pánve trochu vody z těstovin, otrhané listy kadeřávku nebo mangoldu, parmezán a dobře promíchejte. Vznikne vám krásná krémová omáčka, do které vmíchejte ještě kousek másla. Podle potřeby ji můžete více naředit horkou vodou od vařících se těstovin, okořenit pepřem, ale věřím, že sůl díky salssiccie a parmezánu nebude vůbec třeba.
Slijte těstoviny, promíchejte je v pánvi s hotovou krémovou omáčkou a rovnou servírujte ideálně se skleničkou dobrého bílého vína.