Quinoa - Merlík čilský
7. dubna 2012
Pochází z Jižní Ameriky, je tradiční plodinou a svými skvělými vlastnostmi dobývá celý svět. Má totiž vysoký obsah bílkovin, obsahuje všech 8 aminokyselin a mnoho dalších hodnotných látek a minerálů, neobsahuje lepek, proto je vhodná pro vegetariány, malé děti a celiaky.
Velmi zasytí, ale je díky vláknině dobře stravitelná. Má mnoho užití v kuchyni. Klasicky jako kus-kus nebo bulgur, ráda jí dávám do polévek. Moje kamarádka Brennan jí zapéká spolu s hnědou rýží a zeleninou.. Může se podávat i na sladko, spolu s medem a ovocem, nebo jako kaše pro děti.
Ingredience
-
1 hrnek quinoi
-
2 hrnky vody nebo vývaru
-
1/2 lžičky soli
Postup
Propláchněte quinou vodou, dokud neprotéká sítem čistá, nechte odkapat.
Dejte do hrnce s vodou (vývarem ) a solí, přiveďte k varu a přiklopenou nechte táhnout 15 -20 minut. Sundejte z ohně a nechte ještě 5 minut odpočinout. Odklopte, načechrejte vidličkou a můžete podávat.
Můj tip:
Koupit se dá například v Dm, bio obchodech. Prodává se i v podobě vločkované a mleté jako mouka..