Profiteroly
18. dubna 2012
Nejlepší jsou čerstvě udělané, hmmmm, škoda, že se chutě a prožitky nedají snadněji zprostředkovat, protože to je prostě zázrak, jak lehce křupnou a hned se rozplývají na jazyku. Tu jemnou křupavost si ponechají asi jen hodinu, ale i pak jsou báječné, nadýchané a vydrží 3 – 4 dny v lednici. Taky není nic snazšího, než jich část zamrazit, protože hned po vyndání z mrazáku se dají konzumovat. Takže ideálka, když přijde neplánovaná návštěva.
I když podle délky receptu to tak nevypadá, je to velmi snadné a dokonce i rychlé, jen jsem se snažila popsat všechny detaily a vychytávky, které vám zaručí dokonalý výsledek.
Ingredience
-
na odpalované těsto:
-
200 ml studené vody
-
4 lžičky cukru
-
85 g másla
-
115 g hladké mouky
-
špetka soli
-
3 střední vejce z volného odchovu
-
náplň:
-
750 ml smetany na šlehání
-
(pomerančová kůra nebo kapka esence třeba vanilkové, mandlové, mátové..)
-
poleva:
-
200 g kvalitní čokolády (já používám 100 g hořké (75%) a 100 g mléčné)
-
100 ml smetany
Postup
Předehřejte troubu na 200°C a na dno umístěte malý pekáč, který později naplníme vodou a bude sloužit jako zvlhčovač vzduchu.
Do středního hrnce dejte vodu, máslo, cukr a jemně zahřívejte dokud se máslo nerozpustí.
Zesilte výkon sporáku , přisypte mouku, špetku soli a rychle míchejte metličkou.
Sundejte ze sporáku a stále míchejte, dokud nevznikne jemná pasta, která se odchyluje od stran hrnce. Potom nechte 10-15 minut vychladnout.
Postupně vmixujte vejce, jedno následuje druhé, až když první je dokonale vmícháno a těsto je lesklé a hladké.
Na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech naneste zdobícím sáčkem těsto. Bude stačit 1 -1,5 cm velké kuličky, a protože výrazně zvětší svůj objem, tak nechte dostatek prostoru mezi nimi. Toto množství těsta vychází na 2 plné plechy.
Jemně, ve vodě namočeným prstem, potřete povrch každé kuličky. To je proto, aby byl povrch křupavější.
Dejte plech do trouby a než jí zavřete, nalijte rychle 1/2 hrnku vody do pekáče připraveného na dně, vzniklá pára pomůže těstu růst. Pečte 25 – 30 minut, dokud nezezlátnou. Vyndejte plech, vypněte troubu a každou kuličku propíchněte špejlí nebo párátkem ze spodní strany, dejte zpět na plech vzniklým otvorem nahoru a vraťte zpět do vypnuté trouby na dalších 5 minut. To je proto, abychom je lehce horkým vzduchem dosušili zevnitř a pomohli jim udržet si svůj nadýchaný tvar.
Na krém ušlehejte ze smetany šlehačku, popřípadě šlehejte spolu s pomerančovou kůrou.
Vychladlé kuličky naplňte šlehačkou pomocí zdobícího sáčku ze spodní strany, těsto je křehké, tak to jde velmi snadno. (můžete je také rozříznout jako větrníky a plnit lžičkou)
Na polevu, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu spolu se smetanou.
(Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu, stáhněte výkon na minimum, voda nesmí vřít. Na hrnec položte skleněnou mísu, do které dejte smetanu a čokoládu. Pochvíli se začne rozpouštět, tak jemně promíchejte a poleva je hotová.)
Kuličky naplněné šlehačkou teď můžete namáčet do polevy nebo naaranžované na talířku lžící nebo zdobícím sáčkem polévat.