instagram @kitchenettehome

Naan

Naan

Tohle je trochu časově náročnější verze chlebu Naan, ale o to více chutnější. Je to fakt jednoduché, jen kynuté těsto musí zákonitě vykynout na rozdíl od Naanu s práškem do pečiva..) Postup je jinak skoro stejný.

.
25 minut - 5 porcí
Naan

Ingredience

  • na chléb:
  • 250 g hl.mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 7g čerstvého droždí nebo půl sáčku sušeného
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje plus na vymazání
  • voda cca 2 dcl
  • na posypání:
  • lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý koriandr
  • popř. mák, černý sezam, kmín ..

Postup

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké, pružné a lesklé těsto (jen pozor, aby droždí nešlo přímo na sůl). Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby těsto nelepilo. Mísu zakryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě vykynout -cca 1 hodina s čerstvým droždím..
Těsto rozdělte na 5 dílů (placka má pak cca 15 cm v průměru), rozválejte placky libovolného tvaru, tradiční jsou ve tvaru slzy, ale co pár desítek kilometrů, se zvyky v Indii mění, tak i počet, tedy velikost placek je na vás. Posypte nasekaným česnekem a koriandrem, nechte 5-10 minut těsto odpočinout.
Rozehřejte troubu na 170°C v modu grill, umístěte silný pekáč do nejvrchnější polohy.
Na rozžhavený pekáč rychle a opatrně přeneste budoucí naan, pečte v horní poloze asi jen 1-2 minuty, dokud lehce nezezlátnou bubliny. Vyndejte, potřete máslem …

Moje Tipy:
1.Pokud se trochu přichytí, je to v pořádku, v Indii se těsto hází na stěny žhavé pece a často se taky potrhá, důležité je, aby byl plech rozžhavený. Vše velmi usnadní nepřilnavý povrch pekáče..

Newsletter