Naan
15. února 2012
Tohle je trochu časově náročnější verze chlebu Naan, ale o to více chutnější. Je to fakt jednoduché, jen kynuté těsto musí zákonitě vykynout na rozdíl od Naanu s práškem do pečiva..) Postup je jinak skoro stejný.
Ingredience
-
na chléb:
-
250 g hl.mouky
-
2 lžičky cukru
-
1 lžička soli
-
7g čerstvého droždí nebo půl sáčku sušeného
-
3 polévkové lžíce olivového oleje plus na vymazání
-
voda cca 2 dcl
-
na posypání:
-
lžíce másla
-
3 stroužky česneku
-
čerstvý koriandr
-
popř. mák, černý sezam, kmín ..
Postup
Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké, pružné a lesklé těsto (jen pozor, aby droždí nešlo přímo na sůl). Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby těsto nelepilo. Mísu zakryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě vykynout -cca 1 hodina s čerstvým droždím..
Těsto rozdělte na 5 dílů (placka má pak cca 15 cm v průměru), rozválejte placky libovolného tvaru, tradiční jsou ve tvaru slzy, ale co pár desítek kilometrů, se zvyky v Indii mění, tak i počet, tedy velikost placek je na vás. Posypte nasekaným česnekem a koriandrem, nechte 5-10 minut těsto odpočinout.
Rozehřejte troubu na 170°C v modu grill, umístěte silný pekáč do nejvrchnější polohy.
Na rozžhavený pekáč rychle a opatrně přeneste budoucí naan, pečte v horní poloze asi jen 1-2 minuty, dokud lehce nezezlátnou bubliny. Vyndejte, potřete máslem …
Moje Tipy:
1.Pokud se trochu přichytí, je to v pořádku, v Indii se těsto hází na stěny žhavé pece a často se taky potrhá, důležité je, aby byl plech rozžhavený. Vše velmi usnadní nepřilnavý povrch pekáče..