instagram @kitchenettehome

Karamelizovaný Fenykl

Karamelizovaný Fenykl

Dlouhou dobu jsem si nevěděla rady s touto krásnou zeleninou, asi proto, že u nás doma, její používání nemělo příliš tradici, tak pokud to máte stejně, vyzkoušejte tuto verzi fenyklu, je okouzlující. Můžete ho použít jako předkrm nebo přílohu. Pokud, co se týče fenyklu, jste profíci, sem s nějakými recepty. V tomto období se dost prodává, stejně jako dýně, kořenová zelenina a jiné typicky suroviny pro toto období. Skvělé jsou saláty s najemno nakrájeným fenyklem, ale o těch jindy…

.
60 minut - 4 porce
Karamelizovaný Fenykl

Ingredience

  • 4 střední fenykly
  • vrchovatou lžíci třtinového cukru
  • 25g másla
  • 275 ml jablečného moštu
  • 55 ml jablečného octa
  • sůl
Karamelizovaný Fenykl

Postup

Fenykl omyjte, ořízněte konce stonků, zelené výrůstky ve středu (schovejte si je na pozdější ozdobení), bulvu zespoda, ale jen par milimetrů, aby se vám při vaření nerozpadl. Rozřízněte ho celý podélně.
Teď je třeba ho 10 minut nechat zjemnit v páře. Já používám ricecooker, ale můžete použít třeba síto v hrnci nad vroucí vodou..
V širší pánvi necháme rozpustit máslo s lžící cukru, až začne pěnit, míchejte až se cukr rozpustí. Položte fenykl na pánev řezem dolů a cca 5 minut nechte při silnějším výkonu zhnědnout, pak otočte a to samé z druhé strany.
Smíchejte mošt, ocet, sůl a přilijte do pánve, přiklopte a nechte táhnout řezem nahoru. Po 20ti minutách fenykl otočte a tentokrát bez poklice dalších 20-25 minut jemně vařte. Ke konci už občas hoďte oko, ať to nepřipálíte, pokud už je měkký a stále vám zbývá dost řídké šťávy, zesilte plamen, trochu pohazujte fenyklem v pánvi a šťávu zredukujte. Ale myslím, že když dodržíte recept, nebude to třeba.
Rovnou můžete servírovat teplý lehce posypaný krásně zelenými naťovými výrůstky.

Tipy:
1. Kam na Bio mošt? V Praze a Brně…
http://www.jablecne-mosty.cz/home
Další města:
http://www.biomostarna.cz/
Prakticky balené 100%ní šťávy:
http://vitaminator.cz/
Mimo větší města to asi nebude takový problém, pokud jako u nás v rodině
nepadne na výrobu calvadosu..
Jinak farmářské trhy to jistí..

2. A něco o fenyklu:
http://www.fiftyfifty.cz/Fenykl-obecny-a-co-o-nem-mozna-nevite-3329744.php

Newsletter