French toast croissant
9. dubna 2012

Tak tohle je pro mě sofistikovaná recyklace! Nechápu, jak je možné, že něco tak snadného a delikátního mi dlouho unikalo. Francouzské tousty zná každý, ale vyzkoušejte croissanty…

Ingredience
-
4 starší croissanty
-
3 šťastná vejce z volného odchovu
-
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
-
1 lžicčka citrónové nebo pomerančové kůry
-
1/2 l mléka
-
vanilka nebo vanilková esence (pár kapek)
-
2 polévkové lžíce Grand Marinier nebo jiného likéru či koňaku (můžete vynechat)
-
trochu másla na pečení

Postup
Smícháme vejce, sirup, mléko, kůru, esenci a popřípadě koňak. Croissanty namočíme do směsi z obou stran a necháme nasáknou všechnu tekutinu. Pokud jsou starší, můžete je namočit už večer.
Ráno pak jen stačí předehřát troubu na 180°C, croissanty opatrně přenést na pekáč s kousky másla a dát péct na 20-25 minut. Budete překvapení, jak budou zase krásné nafouknuté a ve formě o proti stadiu těsně před pečením. Pečte dokud nejsou na povrchu hodně křupavé.
Servírovat můžete s čerstvým ovocem a tvarohem nebo ricottou, višňová marmeláda, šlehačka a čokoláda, je moje oblíbená kombinace, nebo se skořicovým máslem, také krátce povařená jablka se skořicí a javorovým sirupem jsou fantastické.. V podstatě cokoli máte rádi.
Pokud spěcháte a chcete někoho překvapit snídaní do postele, rychlá verze znamená rozkrojit croissant podélně, obě poloviny vykoupat v “marinádě” podle receptu a osmažit na másle v pánvičce, jako klasické francouzské tousty.

