instagram @kitchenettehome

Jarní krůtí rolka

Jarní krůtí rolka

Tenhle recept vznikl úplně spontánně, dalo by se říci, co dům dal, protože jsem po dlouhé době koupila kvalitní krůtí maso, kolem kterého jsem doma chodila a přemýšlela, co s ním.. Tak jsem včera večer povyndávala, co jsem v lednici našla a vzniklo něco moc dobrého, o co bych se s Vámi ráda podělila .. Super Velikonoční recept.

.
20 minut - 4 porce
Jarní krůtí rolka

Ingredience

  • krůtí horní stehenní maso (cca 1 kg, záleží jak je velká krůta..)
  • 5 stroužků česneku
  • 70 g parmezánu (podle chuti)
  • 1/2 kg čerstvého špenátu nebo jarní kopřivy (pro zpestření můžete přidat pár lístků máty, získáte tak exotický šmrnc ..)
  • sůl, pepř
  • 2-3 plátky másla které vložíte do rolády
  • 2-3 plátky másla, které dáte pod a na rolku
Jarní krůtí rolka

Postup

Nejprve je třeba maso omýt a správným způsobem proříznout, aby vznikl plát masa, do kterého bude možné dát náplň a zarolovat. Kůží jsem nechala, aby si maso zachovalo šťavnatost. Teď udělejte 4 řezy, z každé strany dva na přeskáčku.
Maso rozložte tak, aby strana s kůží byla dolů a vrchní stranu okořeňte, potřete protlačeným česnekem, nastrouhejte parmezán, omyté špenátové nebo kopřivové listy rozprostřete (bude se vám zdát, že je jich příliš, ale stejně jako při dušení špenátu, výrazně zmenší svůj objem), na závěr položte plátky másla.
Už jen velmi těsně zarolovat, omotat a stáhnout provázkem, popřípadě prsty zasunout přečnívající lístky špenátu dovnitř a můžete dát péct.
Já použila římský hrnec, u kterého se nepředehřívá trouba, tak jsem vložila maso do tohoto hrnce, ještě lehce nasolila, opepřila, dala kousek másla pod a na maso, zavřela víkem, nepodlévala, vložila do trouby a nastavila teplotu na 190 °C.
Pekla jsem bez jakéhokoli otvírání a kontrolování 55 minut, pak jsem odklopila víko a ještě dalších 10-15 minut nechala zezlátnout kůži.
Můžete použít běžný způsob pečení, třeba v litinovém pekáči, každopádně je fajn péct přiklopené, nebo zakryté třeba alobalem, maso bude tak krásně šťavnaté..
Dali jsme si k roládě dušenou mrkvičku a jarní brambory ve slupce, ale rýže by byla taky fajn.. ))

Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Jarní krůtí rolka
Newsletter