.
Dal Makhani aneb Máslová čočka
14. února 2012
Můj nejoblíbenější indický luštěninový pokrm, který už podle názvu není příliš dietní, ale velmi zdravý a plný chuti. Obsahuje velké množství vlákniny, minerálů, vápníku, bílkovin a navíc kyselinu listovou a vitamín A, tedy důležité látky pro zdravé kosti a buňky.
Ingredience
-
1 hrnek černé čočky (ural dal)
-
1/2 hrnku černých fazolí (rajma)
-
2 cm čerstvého zázvoru, může být i pasta
-
4-5 lžic másla nebo ghee
-
2 střední červené cibule
-
5-8 stroužků česneku
-
4 velká rajčata
-
1 hrnek rajčatového protlaku
-
1,5 lžičky garam masala
-
1 lžička mletého koriandru
-
1 lžička římského kmína
-
chilli podle chuti
-
250 ml smetany
-
mořská sůl
-
pepř
-
čerstvý koriandr na servírování
Postup
Přes noc namočíme čočku i fazole v trojnásobném množství vody se solí, zázvorem nakrájeným na tenká kolečka a chilli, máte-li rádi pikantní jídla.
Druhý den vaříme, dokud se luštěniny neuvaří úplně do měkka, můžete použít i tlakový hrnec, měla by vzniknout kašovitá hmota, voda se odpaří, někdy je třeba i přilévat.
V druhém hrnci necháme na másle zesklovatět jemně nakrájenou cibulku, přidáme česnek (nasekaný nebo pasírovaný) a jakmile začne zlátnout, přimícháme všechno koření. Po pár minutách, kdy by mělo pustit aroma zbává už jen přidat rajčata na kostičky. Nezáleží na úhlednosti, protože jakmile se rajčata rozvaří, vše rozmixujeme ponorným mixerem.
Přidáme mleté koření, protlak, luštěninovou směs a za občasného míchání vaříme dalších 40 minut. (V Indii se tento Dal vaří několik hodin, čímž získává svou plnou a jiným způsobem nenapodobitelnou chuť, proto máte-li čas, dejte mu čas.)
Na závěr vmícháme smetanu, krátce prohřejeme (výsledná hustota by měla být jako řidší kaše), posypeme čerstvým koriandrem a můžeme podávat s rýží basmati nebo tradičním chlebem Naan.
Moje Tipy:
1.Garam masala je směs koření : koriandr, skořice, kmín, hřebíček, pepř černý, kardamon, bobkový list, muškátový květ. K dostání v některých bio obchodech např. od firmy Sonnentor.
2. Je to skvělé jídlo i pro děti, jen nepoužiji chilli a přidám až v závěru cayennský pepř, když oddělím část pro malé strávníky.
3. Pokud toužíte po dietnější verzi, je možné smetanu nahradit jogurtem a ubrat másla.
4. Nejraději mám Dal Makhani s chlebem Naan, 2 recepty (jednoduchou i složitější verzi) na tento skvělý chlép najdete níže..
Naan kynutý
Naan rychlý
.. a pokud si to chcete úplně zjednodušit, můžete si koupi domu v M&S potravinách Naan už hotový, jen ho rozpečete v troubě.. Na stránkách ho nemají, ale v prodejnách ho najdete.
http://www.marks-and-spencer.cz/produkty/bu:potraviny