instagram @kitchenettehome

Carrot cake alias Mrkvový dort

Carrot cake alias Mrkvový dort

Toto je úžasná, zdravá a ještě k tomu hrnečková verze tohoto oranžového dortu..
Je to jen pár týdnů, co jsem ho naposledy pekla, ale jak tak připravuji tento recept pro vás, jsem si jistá, že nevydržím ani do Velikonoc, ani do konce týdne a musím ho znovu mít.

.
50 minut - 12 porcí
Carrot cake alias Mrkvový dort

Ingredience

  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje třeba olivového
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • vanilková esence
  • 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky, ideálně polohrubá
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody na pečení
  • špetka soli
  • 8 středních mrkví
  • 1-2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • popř.: pár sušených meruněk, fíků, švestek
  • na krém:
  • 600 g lučiny
  • 250 g tvarohu
  • 1 hrnek medu
  • 100 g másla
  • vanilková esence
  • trochu citrónové šťávy
  • (pokud je krém příliš řídký, můžete použít ztužovač šlehačky, záleží jaký tvaroh použijete …)
Carrot cake alias Mrkvový dort

Postup

Troubu předehřejeme na 170°C, nastrouháme mrkev najemno. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme esenci, suché přísady, olej a na závěr nastrouhanou mrkev, sušené plody, kůru a ořechy. Těsto dáme do dortové formy (dno vykládám pečícím papírem a boky potírám máslem) a vložíme do trouby na cca 70 minut, ale platí pravidlo suché špejle.. ( také jedním z fajn ukazatelů je, že se korpus začne smršťovat, ve smyslu oddalování se od formy, zkrátka se odlepí ..)
Na krém vyšleháme lučinu s tvarohem, esencí, citrónovou šťávou a půlkou medu. V hrnečku, stačí vidličkou, umícháme zbylý med s máslem, které by mělo být povolené, aby se medové máslo nesrazilo, pokud se stane, stačí trochu zahřát a vymíchat znovu, poté obě směsi smícháme.
Vychladly dort podélně rozřízneme na polovinu nebo třetiny, naplníme cca 1/3 krému, zbytkem pokryjeme celý dort. Nemusí to být ani příliš precizně, pokud spěcháte. Běžně se krém nanáší jen na povrch ledabylým způsobem. Můžete dort posypat třeba nalámanými vlašskými ořechy, ozdobit marcipánovými mrkvičkami, králíčky, zkrátka kreativitě se v cukrářství a ještě k tomu o Velikonocích meze nekladou.
Můžete servírovat okamžitě, ale odleželý je ještě lepší.

Moje Tipy:
1. Sušené bio ovoce:
http://www.countrylife.cz/orechy-susene-plody#utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=e-shop-podkategorie
http://www.vsebio.cz/biopotraviny/bio-susene-ovoce/

Newsletter