Nakrájejte dýni na kousky cca 2-3 cm a dejte vařit do 800 ml osolené vody na 5 minut.
Přidejte rýži, občas promíchejte a nechte probublávat 15 minut.
Po 15ti minutách rozpalte na pánvi olivový olej a 30 vteřin smažte šalvějové lístky, osušte je do ubrousku.
Touto dobu by mela být dýně i rýže uvařená a tekutina absorbovaná, vmíchejte tedy máslo, parmezán, sůl a pepř podle chuti. Servírujte posypané parmezánem, nalámanými lístky a pár kapkami šalvějového oleje.
Dýňové rizoto
2. května 2012
Moje oblíbené rizoto, které vařím, když nestíhám, je rychlé a jednoduché.
_Někdy použiji celozrnnou rýži, kdy získá oříškovou chuť a je méně krémové. Jen je třeba začít vařit rýži a později přidat dýni.
Můžete použít jakékoli druhy dýní. Tentokrát byla trochu vodnatější, tak i rizoto zůstalo řidší._
Ingredience
-
600 g očištěné dýně
-
300 g Carnaroli, Arborigio nebo jiné rýže
-
2 lžíce olivového oleje
-
12 čerstvých lístků šalvěje
-
80 g másla
-
100 g parmezánu jemně nastrouhaného, plus na posypání
-
mořská sůl
-
pepř
Postup
Nakrájejte dýni na kousky cca 2-3 cm a dejte vařit do 800 ml osolené vody na 5 minut.
Přidejte rýži, občas promíchejte a nechte probublávat 15 minut.
Po 15ti minutách rozpalte na pánvi olivový olej a 30 vteřin smažte šalvějové lístky, osušte je do ubrousku.
Touto dobu by mela být dýně i rýže uvařená a tekutina absorbovaná, vmíchejte tedy máslo, parmezán, sůl a pepř podle chuti. Servírujte posypané parmezánem, nalámanými lístky a pár kapkami šalvějového oleje.