instagram @kitchenettehome

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Moje oblíbené rizoto, které vařím, když nestíhám, je rychlé a jednoduché.
_Někdy použiji celozrnnou rýži, kdy získá oříškovou chuť a je méně krémové. Jen je třeba začít vařit rýži a později přidat dýni.
Můžete použít jakékoli druhy dýní. Tentokrát byla trochu vodnatější, tak i rizoto zůstalo řidší._

Nakrájejte dýni na kousky cca 2-3 cm a dejte vařit do 800 ml osolené vody na 5 minut.
Přidejte rýži, občas promíchejte a nechte probublávat 15 minut.
Po 15ti minutách rozpalte na pánvi olivový olej a 30 vteřin smažte šalvějové lístky, osušte je do ubrousku.
Touto dobu by mela být dýně i rýže uvařená a tekutina absorbovaná, vmíchejte tedy máslo, parmezán, sůl a pepř podle chuti. Servírujte posypané parmezánem, nalámanými lístky a pár kapkami šalvějového oleje.

30 minut - 4 porcí
Dýňové rizoto

Ingredience

  • 600 g očištěné dýně
  • 300 g Carnaroli, Arborigio nebo jiné rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 12 čerstvých lístků šalvěje
  • 80 g másla
  • 100 g parmezánu jemně nastrouhaného, plus na posypání
  • mořská sůl
  • pepř

Postup

Nakrájejte dýni na kousky cca 2-3 cm a dejte vařit do 800 ml osolené vody na 5 minut.
Přidejte rýži, občas promíchejte a nechte probublávat 15 minut.
Po 15ti minutách rozpalte na pánvi olivový olej a 30 vteřin smažte šalvějové lístky, osušte je do ubrousku.
Touto dobu by mela být dýně i rýže uvařená a tekutina absorbovaná, vmíchejte tedy máslo, parmezán, sůl a pepř podle chuti. Servírujte posypané parmezánem, nalámanými lístky a pár kapkami šalvějového oleje.

Newsletter