Rebarborovo-skořicové muffiny
7. května 2012
Pro všechny milovníky rebarbory!
Jsou nejlepší čerstvé, ještě teplé, ale můžete si je i druhý den rozpéct v troubě … (175°C na 3 minuty)
Ingredience
-
2 hrnky / 255 g mouky (používám celozrnnou)
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
2 lžičky kypřícího prášku
-
1 lžička mleté skořice
-
1/2 lžička sody na pečení
-
1/2 lžičky mořské soli
-
1 hrnek zakysané smetany (můžete použít i plnotučné kysané mléko, kefír)
-
120 g másla
-
2 velká šťastná vejce
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
2 hrnky rebarbory (oloupané, na malé kostičky nakrájené)
-
NA POSYPKU:
-
3 lžíce třtinového cukru
-
1/2 lžičky mleté skořice
-
(1/2 lžičky zázvoru, kardamonu)
Postup
Předehřejte troubu na 200°C.
Připravte si rebarboru.
Formu na muffiny vymažte nebo vyplňte papírovými formičkami.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, sodu na pečení a sůl.
V malé míse smíchejte smetanu, rozpuštěné máslo, vajíčka a vanilkový extrakt do hladkého krému.
Lehce vmíchejte smetanový krém do moučné směsi, tak aby se vše propojilo, ale nepřemíchejte! Jemně vpracujte rebarboru a rovnou plňte do formiček.
Posypte povrch těsta směsí cukru a skořice, to dodá muffinům křupavou voňavou a lehce pikantní krustičku.
Pečte 18-20 minut, nebo otestujte špejlí… Nechte lehce vychladnou na roštu. Některé formy mají teplotní setrvačnost, tak ať se chladí ze všech stran.