Candát s cuketovo-mrkvovými tagliatelami a miso dresinkem
22. května 2012
Toto berte spíše jako inspiraci, na zdravé, hezké, lahodné a super rychlé jídlo, než recept… Můžete koupit jakýkoli rybí filet. Já často vořím mořského vlka nebo okouna nilského, protože jsou to velmi chutné ryby a filety jsou bez kostí. Také je to další možnost, jak použít zdravou miso pastu v praxi … Volitelně můžete přidat nějaké čerstvé bylinky.
Ingredience
-
4 filety z candáta
-
2 malé cuketky
-
3 mrkve
-
kůra z půlky bio citrónu
-
1 lžíce miso shiro
-
1 lžíce rýžového octa (můžete nahradit vinným)
-
1 lžička medu
-
1 lžička nastrouhaného zázvoru
-
4 lžíce oleje z řepky olejky (nebo olivového)
-
mořská sůl
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Rybí filety omyjte, potřete olejem, posypte troškou citrónové kůry a posolené položte na pekáč nebo do zapékací mísy. Takto tenké filety stačí péct 7 minut, silnější, jako z lososa nebo okouna nilského přibližně 10 – 12 minut.
Omyjte a očistěte zeleninu. Pomocí kráječe nebo ostrého nože, nakrájejte mrkve a cukety podélně na plátky tenké 2-3 mm. Do středního hrnce s trochou vody (0,5 – 1 dcl)dejte vařit nejprve mrkev, když už zlehka měkne, přidejte i cukety. Vaříme přiklopené, nebo použijte parní hrnec či ricecooker. Stačí nám, aby mrkev i cuketa trošku změkla a stala se pružnou dost na to, aby šla rolovat a nepraskala. Na druhou stranu, zachování vitamínů je žádoucí, proto vařím v páře. Dresink vše dochutí a dodá tuk potřebný k dobrému trávení a přejímání živin ze zeleniny.
Mezitím si připravte dresink. Ponorným mixérem ušlehejte miso pastu, 2 lžíce oleje, ocet, med, zázvor. (miso nesmí projít varem, aby se neznehodnotil, proto dresink vmícháme do zeleniny později)
Touto dobou, by už měla být ryba hotová a zelenina měkká, ale stále ještě křupavá.
Naservírujte rybu na talíř, v misce lehce promíchejte zeleninu s dresinkem a pomocí vidličky nebo kuchyňské pinzety naaranžujte k rybě.
Vše lehce posypte sezamovými semínky, která můžete předtím krátce orestovat.