Brusinkový chléb
11. února 2012
Zdravý, nápaditý, trochu exotický brusinkový chlém, který můžete servírovat třeba i s paštikou na slano.)
Ingredience
-
2 1/2 hrnku celozrnné mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžička sody na pečení
-
1/2 lžičky soli
-
1/2 lžičky mleté skořice
-
špetka muškátového oříšku
-
1 hrnek ovesných vloček
-
3/4 hrnku medu
-
1/3 hrnku rostlinného oleje
-
2 vejce
-
1/2 hrnku mléka
-
1/2 hrnku jablečného pyré
-
2 hrnky čerstvých brusinek ( nebo 1 hrnek sušených )
Postup
Předehřeji troubu na 175 °C a vymažu chlebovou formu cca 13 × 23 cm třeba olivovým olejem ( má relativně vysoký stupeň, kdy se začíná přepalovat ). Ve střední míse smíchám mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a ovesné vločky, pokud jsou předvařené, v opečeném případě je právě teď zaliji trochou studené vody a do těsta přidám až na závěr spolu s brusinkami.
Ve velké míse smíchám med, olej, vejce, mléko, jablečné pyré, přidám suchou směs. Na závěr lehce vmíchám předem namočené ovesné vločky, brusinky a naplním připravenou formu. Peču přibližně 40 minut, dokud špejle nevyjde čistá..
Moje Tipy:
1. Med můžete nahradit agáve sirupem, je to další zdravá alternativa sacharidu, má probiotické účinky a je vhodná dokonce pro diabetiky,( díky nízkému glykemickému indexu = 30 ). K dostání v Bio obchodech, sítích Dm, ..
2. Recept můžete použít pro hladkou pšeničnou mouku, ale záměrně píši v ingrediencích celozrnnou, abych Vás inspirovala ke zdravější formě pečení.. Použila jsem 1 hrnek žitné celozrnné, 1 hrnek pšeničné celozrnné, a 1/2 hrnku ječné celozrnné.
3. Tento chléb může být úžasná zdravá snídaně, plna vlákniny, zdravých sacharidů, brusinek ale také tvoří lahodnou kombinaci s paštikou nebo foie gras. Tak se toho nebojte a experimentujte.)
4. Právě teď je sezóna brusinek importovaných z USA, tak jsou k dostání v některých sítích supermárketů v čerstvé podobě, ale dnes už běžně koupíte sušené v bio kvalitě např. supermarkety Billa. Sušené bývají doslazované jablečným moštem, tak v receptu trochu uberte sladidla.