instagram @kitchenettehome

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet

Oblíbená část jehňátka s nejjemnějším a nejlibovějším masem. Vyzkoušejte také někdy kůzlečí. Je velmi podobné, jen postrádá tu, pro jehněčí typickou vůni, díky které se u mnohých stalo jehněčí maso nevyhledávanou lahůdkou.

.
15 minut - 4 porce

Ingredience

  • jehněčí hřbet
  • 3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1 hrnek vývaru (stačí zeleninový, ale masový je taky fajn)
  • 3 dl růžového vína
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Předehřeji troubu na 220 °C. Hřbet osolíme, opepříme, vetřeme část česneku, část bylinek jemně nasekaných a zprudka necháme zatáhnout ze všech stran na velké rozpálené pánvi, dokud nezezlátne ze všech stran. Vložíme do formy na pečení a ještě 5-10 minut necháme maso zatáhnout, tentokrát v troubě. Zmírníme na 170°C, maso podlijeme vývarem, růžovým vínem, do šťávy přisypeme najemno nakrájené šalotky, česnek, zbylé bylinky v celých snítkách, med, přiklopíme nebo zakryjeme alobalem. Pečeme přibližně 45 minut za občasného polévání masa šťávou.
Hřbet vyjmeme, přikrytý alobalem necháme ještě chvilku odpočinout a mezitím si připravíme omáčku. Vše, co zbylo v pekáčku, slijeme do menšího hrnce, vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme. Na mírném ohni prohřejeme a dochutíme solí, medem.

Tip: Omáčku můžete také v závěru ozvláštnit portským nebo jiným dezertním vínem.

Tip: Já mám radši sladší chutě, tak s medem při dochucování nešetřím.. více medu ..

Tip: Můžete vyzkoušet variantu jen s rozmarýnem, nebo jen s tymiánem, příště zkuste přidat třeba bobkový list, divoké koření..

Tip: Pro mě je velmi důležité, odkud maso pochází, jaký mělo život, porážku a jakou nám tedy dá energii. Proto bereme jehněčí nebo kůzlečí z bio farmy, a věřím, ze se nám to vyplatí mnohokrát.
http://www.jehneci.cz/
bio jehněčí a kůzlečí:
http://www.ukusaku.cz/index.php?p=jehneciBi.cz/

Tip: Kůzlečí maso je taky výborné, velmi podobné, jen nemá to, co mnoha lidem na jehněčím vadí, tj.typický zápach nebo vůni, podle toho, do které skupiny patříte.. Tak můžete aplikovat stejné recepty, mám jich ještě pár ověřených, tak Vás budu brzy zásobovat.

Newsletter