Je to třetí video recept v historii blogu a musím říci, že z videí mám čím dál větší radost. Dokonce jsem sehnala sponzora video receptů, a tak si jejich tvorbu budu moci dovolit častěji.)
Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat...
Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Na Slovensku Tataři, a tak se jí říká tatarka.) Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje je rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém, nejvíce je ho ovšem ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Ze slupek se i proto připravuje čaj.
Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P, E a skupiny B.