Tradičně se servíruje posypaná vejcem uvařeným natvrdo, která dodá krémovou texturu a jamónem, španělskou sušenou šunkou. Nicméně pro úžasnou veganskou variantu můžete použít avokádo a orestovaná piniová jadérka. Pak už jen přidat trochu pepře a zakápnout kvalitním olivovým olejem a můžete servírovat.
Salmorejo
7. září 2023
Ze Španělska vám spolu s Haierem přináším nový recept.
Myslím, že snad všichni znají Gazpacho, studenou španělskou polévku z rajčat, paprik, bazalky, … Ale slyšeli jste nebo zkoušeli jste už Salmorejo? Společné mají obě to, že jsou studené, rychle připravené a jen z pár základních ingrediencí. Myslím, že dokud je ještě sezóna rajčat, měli byste tuto svěží a lahodnou studenou polévku vyzkoušet. Hlavní ingrediencí jsou čerstvá rajčata, a tak je důležité, aby byla plná chuti, jako ta pod sluncem uzrálá. Španělé na ní nejraději používají rajčata švestková, ale vyberte ta, co mají zkrátka skvělou chuť a vyvážený balanc chuti a dostatek dužiny.
Ingredience
-
550 g zralých rajčat, oloupaných a pokrájených
-
150 g staršího bílého chleba, bagety, pokrájený na kousky, bez kůrky
-
70 g extra panenského olivového oleje, plus na servírování
-
1 stroužek česneku, oloupaný
-
1 lžíce vinného octa
-
3/4 lžičky mořské soli, nebo podle chuti
-
čerstvě mletý pepř
-
80 ml studené vody (cca)
-
2 vejce natvrdo, pokrájené na kostičky
-
120 g jamónu, pokrájeného na kousky
Postup
Dejte všechny ingredience do nádoby blenderu a rozmixujte na hladký krém. Pro naředění použijte trochu vody. Naopak střídka z včerejší bagety poslouží na případné zahuštění polévky. Ideální konzistence by měla být podobná řidšímu jogurtu.
Na dochucení použijte sůl, pepř a vinný ocet. Vždy záleží na tom, jak jsou rajčata vyzrálá a jakou mají chuť, proto se neřiďte jen množstvím ingrediencí v receptu, ale vlastní chuťí. Pokud by byla rajčata málo sladká, nebojte se přidat i špetku cukru nebo jeho alternativu.
Hotové Salmorejo nechte vychladit hodinu v lednici a servírujte s vejcem uvařeným natvrdo a pokrájeným na kostičky, sušenou šunkou jamón pokrájenou na malé kousky a zakápnutý olivovým olejem.
Jak jsme zmínila v úvodu, pro veganskou verzi servírujte třeba s kousky avokáda a orestovanými piniovými jadérky.