Recept jsem pro vás připravila s robotem Kenwood Chef Baker.
Mák je vždycky nejlepší čerstvě namletý, protože velmi rychle oxiduje, ztrácí nutriční látky a jeho chuť pak hořkne.
Na to se skvěle hodí mít po ruce mlýnek na obilí, který mám jako příslušenství k robotu.
Pokud zrovna nemáte mák a nebo to není váš favorit, můžete jeho podíl v receptu nahradit mletými ořechy. Koláč bude také skvělý.
Makovo - švestkový koláč jako obláček
6. listopadu 2023
Nechte vdechnout podzimní atmosféru do vašeho domu a upečte si se mnou podzimní koláč. Milujete kombinaci švestky - mák - rum? Pak je tento recept přesně pro vás. Navíc toto těsto je jako obláček a věřím, že si i po oříškách vonící křupavou drobenku zamilujete.
Ingredience
Na těsto:
-
4 vejce
-
250 g třtinového cukru
-
200 g hladké mouky
-
120 g mletého máku
-
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
-
špetka soli
-
6 lžic rumu
-
1 lžička mleté vanilky
-
200 g másla
-
700 - 800 g švestek
Na posypku:
-
40 g jemných ovesných vloček
-
50 g třtinového cukru
-
40 g másla
-
45 g mletých lněných semínek
-
Perníkové koření/skořice podle chuti
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C funkce horní a dolní ohřev a nebo funkce horký vzduch 160 °C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Připravte si i posypku. Jednoduše smíchejte všechny ingredience na ní a promačkejte, dokud nebude vše dobře promíchané. Velký plech vymažte máslem nebo tukem ve spreji a na závěr příprav si rozkrojte a vypeckujte švestky. Mohou být na polovinu nebo čtvrtky.
Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Do směsi ještě vmíchejte mletý mák a odložte stranou. Ve velké mixovací nádobě vyšlehejte balónovou metlou vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, mletou vanilku a dál šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.
Do tohoto krému opatrně vmíchejte moučnou směs, máslo i rum. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na celý plech a na vrch rozložte švestky, které ještě posypejte drobenkou.
Pečte do zlatova přibližně 20 minut. Otestujte těsto špejlí. Po mírném zchladnutí můžete servírovat.
Nahraďte hladkou mouku rýžovou a pohankovou. 120 g rýžové mouky a 80 g pohankové.
Do posypky použijte bezlepkové ovesné vločky.