instagram @kitchenettehome

Makovo - švestkový koláč jako obláček

Makovo - švestkový koláč jako obláček

Nechte vdechnout podzimní atmosféru do vašeho domu a upečte si se mnou podzimní koláč. Milujete kombinaci švestky - mák - rum? Pak je tento recept přesně pro vás. Navíc toto těsto je jako obláček a věřím, že si i po oříškách vonící křupavou drobenku zamilujete.

Recept jsem pro vás připravila s robotem Kenwood Chef Baker. 
Mák je vždycky nejlepší čerstvě namletý, protože velmi rychle oxiduje, ztrácí nutriční látky a jeho chuť pak hořkne.
Na to se skvěle hodí mít po ruce mlýnek na obilí, který mám jako příslušenství k robotu.
Pokud zrovna nemáte mák a nebo to není váš favorit, můžete jeho podíl v receptu nahradit mletými ořechy. Koláč bude také skvělý.

30 minut
Makovo - švestkový koláč jako obláček

Ingredience

Na těsto:

  • 4 vejce

  • 250 g třtinového cukru

  • 200 g hladké mouky

  • 120 g mletého máku

  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva

  • špetka soli

  • 6 lžic rumu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • 200 g másla

  • 700 - 800 g švestek

Na posypku:

  • 40 g jemných ovesných vloček

  • 50 g třtinového cukru

  • 40 g másla

  • 45 g mletých lněných semínek

  • Perníkové koření/skořice podle chuti

Makovo - švestkový koláč jako obláček

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 180 °C funkce horní a dolní ohřev a nebo funkce horký vzduch 160 °C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. 

2.

Připravte si i posypku. Jednoduše smíchejte všechny ingredience na ní a promačkejte, dokud nebude vše dobře promíchané. Velký plech vymažte máslem nebo tukem ve spreji a na závěr příprav si rozkrojte a vypeckujte švestky. Mohou být na polovinu nebo čtvrtky.

3.

Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Do směsi ještě vmíchejte mletý mák a odložte stranou. Ve velké mixovací nádobě vyšlehejte balónovou metlou vejce do pěny. Přidejte k nim cukr, mletou vanilku a dál šlehejte, dokud nevznikne hladký, světlý a nadýchaný krém.

4.

Do tohoto krému opatrně vmíchejte moučnou směs, máslo i rum. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na celý plech a na vrch rozložte švestky, které ještě posypejte drobenkou.

5.

Pečte do zlatova přibližně 20 minut. Otestujte těsto špejlí. Po mírném zchladnutí můžete servírovat.

Bezlepková varianta:

Nahraďte hladkou mouku rýžovou a pohankovou. 120 g rýžové mouky a 80 g pohankové.
Do posypky použijte bezlepkové ovesné vločky.

Makovo - švestkový koláč jako obláček
Makovo - švestkový koláč jako obláček
Makovo - švestkový koláč jako obláček
Makovo - švestkový koláč jako obláček
Newsletter