Už jste je zařadili doma do repertoáru? Pokud ne, měli byste je vyzkoušet. Třeba konkrétně tento s fazolovým dipem je vážně skvělý!!!
Dip dodá bílkoviny, aby proměnil květák na vyvážené hlavní jídlo a také příjemnou omáčku, ve které si budete moci každé sousto namočit. Jiskru dodají i bylinky a mandličky zase křupavost.
Květák je třeba lehce předvařit a v mnoha receptech se vaří ve slané vodě. Pokud ale můžete, upřednostněte páru. Ať už formou parní trouby nebo po staru na páře v hrnci. Květák si tak zachová mnohem více chuti.
A teď už vám jen budu držet pěsti, aby se vám povedl a aby sklidil velký úspěch u vašich strávníků.
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
26. října 2023
Pečený květák a květákové steaky jsou posledních pár let hodně v módě a dají se udělat na nespočet způsobů. Recept na skvělé květákové steaky najdete i v mojí nové kuchařce.
A tento, v celku pečený, vám přináším společně se značkou domácích spotřebičů Haier.
Ingredience
Na květák:
-
1 květák
Na marinádu:
-
1 lžička mletého koriandru
-
1 lžička kurkumy
-
1 lžička mleté papriky
-
½ lžičky římského kmínu
-
½ lžičky uzené papriky
-
1 lžička sušeného tymiánu
-
½ lžičky mořské soli
-
čerstvě mletý pepř
-
6 lžic extra panenského olivového oleje
Na dip z bílých fazolí:
-
2 plechovky fazolí cannelloni
-
140 g tahini (sezamové pasty)
-
3 lžíce e.p. olivového oleje
-
1 malý stroužek česneku
-
šťáva z jednoho citronu
-
mořská sůl
Na bylinkovou omáčku:
-
hrst čerstvé petržele
-
hrst čerstvého špenátu
-
hrst koriandru
-
šťáva z poloviny citrónu
-
1 lžíce olivového oleje
-
(1 malý stroužek česneku)
-
voda na naředění
-
mořská sůl
Na servírování:
-
hrst orestovaných mandlových plátků
-
čerstvá peržel, nasekaná
-
chilli
Postup
Květák zbavte starých listů, mladé lístky nechte a dejte vařit na páru na 7-10 minut. Květák by měl být jen lehce předvařený, stále ještě hodně pevný.
Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí a předvařený květák jí ze všech stran dobře potřete. Trochu marinády můžete i nalít ze spodu květáku mezi růžičky.
Takto připravený květák dejte na litinovou pánev nebo plech a pečte v troubě při 220 °C funkce horký vzduch 15-20 minut nebo do zlata. Ze zbylých lístečků se vytvoří křupavé chipsy.
Dip z bílých fazolí vytvoříte rozmixováním všech ingrediencí na hladký krém. Nebojte se přidat vodu, pokud se vám nedaří vymixovat hladký dip. Tři čtvrtiny fazolového krému přesuňte na servírovací talíř a rozprostřete. Ke zbytku dipu přidejte do mixovací nádoby všechny ingredience na bylinkovou omáčku, tedy špenát, petržel, koriandr, ještě trochu oleje a případně i vodu. Opět rozmixujte a pokud už máte upečený květák, můžete servírovat.
Na lůžko z fazolového dipu přidejte polovinu toho bylinkového. Pak přijde upečený květák. Ten také lehce pokapejte bylinkovou omáčkou. Posypejte chilli, orestovanými mandlovými lupínky co přidají křupavost a čerstvou petrželí.