Linecké cukroví s mákem
15. prosince 2020
Možná na vás už někde za poslední roky vykouklo toto linecké cukroví s mákem a citrónovým krémem a pokud ne, budu moc ráda, když se necháte inspirovat. Mák v těstě tvoří nejen krásné a dekorativní tečky, ale také příjemně křupe, když je v celku, navíc se jeho chuť skvěle hodí k citrónu. Někdo do lineckého mák mele, ale já mám ráda, když je v celku. A to se dostáváme k té úžasné citrónové náplni. Recept na lemon curd jsem tu na blogu sdílela už před lety, ale díky tomuhle cukroví jsem recept renovovala novými fotkami a před pár dny posunula v historii sem dopředu, protože stojí za to a toto linecké by bez lemon curd vůbec nebylo to pravé. Tento recept jsem připravila v rámci mé vánoční spolupráce s Košík.cz.
Ingredience
Na těsto:
-
250 g másla
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
110 g moučkového cukru
-
1 polévková lžíce vanilkového cukru
-
2 žloutky od šťastných slepic
-
300 g pšeničné hladké mouky (pro zdravější verzi 50% nahraďte celozrnnou pšeničnou moukou)
-
2 lžíce máku
Na naplnění:
Postup
Máslo utřeme spolu se žloutky, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte mouku, propracujte na kompaktní hladké těsto a zabalené do fólie nechte v lednici uležet do druhého dne.
Předehřejte troubu na 150 °C/horkovzdušná 130 °C. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát tenký přibližně 3 - 4 mm. Záleží na preferencích, já mám raději co nejtenčí.) Ale snažte se, aby byl stále stejně silný. Já jsem použila na poslední rozválení embosovaný váleček, ale vystačíte si i bez něj. Do každého druhého kousku můžete vykrojit ve středu otvor, aby pak marmeláda pěkně barevně ozdobila cukroví. Vykrájené tvary dejte na plech potažený pečícím papírem nebo ošetřeným tukem ve spreji. Pečte mírně, jen lehce do růžova. Upečená vychladlá kolečka slepujte lemon curdem a je hotovo.