Já jsem použila meruňky, pár jahod, hrst borůvek, okousanou nektarinku od Isáka, hrst červeného rybízu, jednu broskev a dvě švestky. Posypat ho můžete nějakou sofistikovanou drobenkou a pokud byste jeho strukturu chtěli ještě vylepšit a měli o pár minut více času, oproti pouze smíchání, jak je uvedeno v receptu, vyšlehejte máslo pokojové teploty s cukrem, pak do něj zašlehejte postupně vejce a v rychlosti už stěrkou opatrně vmíchejte zbylé ingredience.
Letní ovocný koláč
10. srpna 2019
Tohle je ten nejjednodušší koláč na světě a mám ho ráda s hezky pestrou skladbou ovoce. To ovšem nic nemění na tom, že bude skvělý třeba i jen s meruňkama nebo broskvema. Zkrátka všechno co vám zrovna dozrává a potřebujete někde uplatnit. A nebo pak v zimním období můžete použít všechno to, co jste si v létě sezónního zamrazili.
Ingredience
Ingredience na koláč
-
180 g mouky (1:1 hladká a celozrnná pšeničná)
-
1/2 lžičky sody
-
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
-
120 g třtinového cukru
-
120 g másla pokojové teploty
-
1 lžička mleté vanilky
-
2 vejce pokojové teploty
-
200 g kefíru nebo jogurtu
-
300 g sezónního ovoce
Na posypání:
-
2 lžíce třtinového cukru
-
1 lžíce mleté skořice
-
2 lžíce plátkový mandlí
Na servírování:
-
zakysaná smetana, řecký jogurt a nebo šlehačka
Postup
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si dno dortové formy o průměru 23 - 25 cm pečícím papírem. Boky formy vymažte tukem.
Do mísy přesejte všechnu mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli. Přidejte cukr, vanilku, vejce, kefír, rozpuštěné máslo a jen krátce a lehce promíchejte. Snažte se těsto nepřepracovat.
Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a rozdělte na vrch ovoce. Vše posypejte skořicí, třtinovým cukrem a mandlovými lupínky.
Koláč dejte péct do trouby na 30 minut do zlata. Servírujte ho klidně ještě teplý se lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo se šlehačkou.