Křehký letní ovocný koláč - Galette
16. července 2014
Tyto koláče jsou skvělé! Mohou být velmi luxusní, zároveň jsou vděčné, protože s jejich náplněmi můžete experimentovat a dají se zařadit do kategorie last minute, pokud budete mít v mrazáku připravené křehké těsto .Ovocnou náplň můžete uzpůsobit sezóně a vašim preferencím. Tentokrát jsem zvolila letní variantu v kombinaci s růžovým sirupem. Růžová voda či sirup, se teď staly takovým gastronomickým trendem, tak můžete Vaše hosty překvapit i vy. Dodají nevšední a lákavou chuť, skvěle se hodící k letnímu ovoci. Zdobit pak můžete při servírování jedlými okvětními lístky růží.
V mé připravované kuchařce budete moci najít opravdu neodolatelnou podzimní variantu se švestkami a portským vínem. Obecně, trochu vína, či jiného alkoholu, přidá na ušlechtilosti tohoto rustikálního francouzského koláče.
Recept jsem věnovala červencovému Harper’s Bazaaru.
Ingredience
-
Ingredience:
-
1/2 křehkého těsta
-
Na náplň:
-
4 broskve
-
2 řapíky rebarbory
-
menší hrozen bez peckatého hroznového vína
-
2 lžíce cukru z opravdové vanilky
-
2 lžíce hladké mouky
-
2 lžíce růžového sirupu nebo růžové vody
-
1 šťastné vejce na potření
-
lžíce třtinového cukru na posypání
-
Na servírování:
-
200 ml zakysané smetany
Postup
Smíchejte všechny ingredience na náplň kromě sirupu. Těsto si rozválejte na pomoučeném vále na velký kruh a dejte na plech. Do jeho středu dejte náplň a rozprostřete ji tak, aby vám na krajích zůstal čistý okraj široký přibližně 2 cm. Tento okraj přehněte přes náplň, můžete tak tvořit pravidelné varhánky, nebo jen tak ledabyle překládat.
Dejte do předehřáté trouby a pečte 45-50 minut, dokud okraje nebudou krásně zlaté.