instagram @kitchenettehome

Křehký letní ovocný koláč - Galleta

Křehký letní ovocný koláč - Galleta

Tyto koláče jsou skvělé! Mohou být velmi luxusní, zároveň jsou vděčné, protože s jejich náplněmi můžete experimentovat a dají se zařadit do kategorie last minute, pokud budete mít v mrazáku připravené křehké těsto náplň můžete uzpůsobit sezóně a vašim preferencím. Tentokrát jsem zvolila letní variantu v kombinaci s růžovým sirupem. Růžová voda či sirup, se teď staly takovým gastronomickým trendem, tak můžete Vaše hosty překvapit i vy. Dodají nevšední a lákavou chuť, skvěle se hodící k letnímu ovoci. Zdobit pak můžete při servírování jedlými okvětními lístky růží.
V mé připravované kuchařce budete moci najít opravdu neodolatelnou podzimní variantu se švestkami a portským vínem. Obecně, trochu vína, či jiného alkoholu, přidá na ušlechtilosti tohoto rustikálního francouzského koláče.
Recept jsem věnovala červencovému Harper’s Bazaaru.

Křehký letní ovocný koláč - Galleta

Ingredience

  • Ingredience:

  • 1/2 křehkého těsta

  • Na náplň:

  • 4 broskve

  • 2 řapíky rebarbory

  • menší hrozen bez peckatého hroznového vína

  • 2 lžíce cukru z opravdové vanilky

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 2 lžíce růžového sirupu nebo růžové vody

  • 1 šťastné vejce na potření

  • lžíce třtinového cukru na posypání

  • Na servírování:

  • 200 ml zakysané smetany

Křehký letní ovocný koláč - Galleta

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 175°C / horkovzdušnou na 155°C a plech si vyložte pečícím papírem.
Smíchejte všechny ingredience na náplň kromě sirupu. Těsto si rozválejte na pomoučeném vále na velký kruh a dejte na plech. Do jeho středu dejte náplň a rozprostřete ji tak, aby vám na krajích zůstal čistý okraj široký přibližně 2 cm. Tento okraj přehněte přes náplň, můžete tak tvořit pravidelné varhánky, nebo jen tak ledabyle překládat.

2.

Okraj potřete rozšlehaným vejcem a posypejte třtinovým cukrem. Na náplň rovnoměrně nalijte růžový sirup, protože teď už ho před vytečením ochrání hranice. V tomto momentě se může přidávat jakákoli tekutá složka. Například redukce z portského či jiného třeba dezertního vína, likér či koňak.
Dejte do předehřáté trouby a pečte 45-50 minut, dokud okraje nebudou krásně zlaté.

 

Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Křehký letní ovocný koláč - Galleta
Newsletter