instagram @kitchenettehome

Domácí pšeničná tortilla

Domácí pšeničná tortilla

Na poslední chvíli jsem se do své připravované kuchařky rozhodla dát i tento recept a asi hlavně proto, že tortilly jsou pro mě strašně příjemnou společenskou záležitostí, která tmelí a zahřeje nejen u srdce. S těmi kupovanými jsou neporovnatelné.
Přitom jejich příprava je tak jednoduchá. Náplně do nich jsou barevné chuťově i na pohled. Dávají velký prostor k fantazii. A všechny tyto vlastnosti shrnují a charakterizují, co pro mě vaření znamená. A shodli jsme se s redakcí, že ani tu, v srpnovém Bazaaru, by něco tak letního a společenského nemělo chybět.
Skvělá je náplň z trhaného hovězího nebo telecího masa v kombinaci se salátem, avokádem, rajčatovou salsou a zakysanou smetanou. Mějte připravené i limety a extra chilli na servírování. Recepty budou následovat.)

40 minut - 12 porcí
Domácí pšeničná tortilla

Ingredience

  • na 12-16 tortill:
  • 500 g mouky pšeničné hladké (polovinu můžete nahradit moukou celozrnnou)
  • 1 lžíce soli
  • 3/4 hrnku 115 ml olivového oleje
  • 3/4 hrnku 115 ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
Domácí pšeničná tortilla

Postup

1. V míse smíchejte 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem. Vytvořte tak řídké hladké těstíčko se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače nebo ručně vařečkou, toto těsto míchejte alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout. Nyní můžete přidat postupně zbylou mouku a pokračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku, záleží totiž na její savosti, také pokud se rozhodnete část nebo celou mouku nahradit celozrnnou. Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné.
Rozdělte jej na 12-16 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
2. Na sporáku si rozehřejte pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.
3. Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.

Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla
Domácí pšeničná tortilla