Pokud se Vám podaří sehnat řecký pita chleba, určitě ho vyzkoušejte také. Zásadně se liší od toho arabského tím, že je tlustý, nadýchaný a nemá kapsu uvnitř. Na fotkách ho bohužel ale nevidíte, zrovna když jsem fotila, nebyl k sehnání.
Tento recept jsem také připravovala spolu s recepty na Teplý jahodový dezert a Kuskus na řecký způsob pro značku olivových olejů Minerva, jako tiskový materiál pro média.
Krůtí burger na řecký způsob
16. července 2015
Tento lehký a šťavnatý burger z krůtího masa určitě stojí za zkoušku, obzvlášť v kombinaci s tahiny, která dodá strašně příjemný a exotický šmrnc. Mleté maso je doplněno o feta sýr, který se postará o extra šťavnatost i chuť. Dejte jen pozor, abyste maso nepřesolili, protože sýr je slaný sám o sobě a olivy, které do masové směsi také přijdou, zrovna tak.
Ingredience
-
500 g mletého krůtího masa
-
75 g sýru feta
-
3 lžíce oliv kalamata, nasekaných
-
1 lžička sušeného oregána
-
1 lžička sušené bazalky
-
pár větviček čerstvého oregána, jemně pokrájeného
-
pár lístků čerstvé bazalky, jemně pokrájené
-
1 šalotka, jemně pokrájená
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Na servírování
-
4 pita chleby, (vyzkoušejte i ten řecký)
-
tahiny (sezamová pasta)
-
listový salát
-
3 masitá rajčata
-
červená cibule na kroužky
-
majonéza
Postup
Smíchejte a dobře promíchejte ve velké míse mleté maso s nadrobeným sýrem feta, přidejte olivy a všechny zbývající ingredience. Namočte si ruce do studené vody a vytvarujte ze směsi 4 burgery.
Maso můžete grilovat nebo usmažit na pánvi s trochou olivového oleje na středně silný výkon.
Pita chleba namočte vodou a nechte na grilu či v troubě krátce rozpéct na silný výkon. Servírujte maso v rozpečeném pita chlebu se salátem, rajčaty, cibulí, čerstvými bylinkami, majonézou a tahiny pastou. Jako další přílohu jsem připravila řecký kuskus.