Bílé svařené víno
8. prosince 2021
Už jste zkoušeli bílé svařené víno. Pokud ne, tady máte malou inspiraci na chladné večery a výlety na hory. Třeba se vám bude hodit i k pečení cukroví. Krásné vánoční svátky.
Ingredience
-
0,7 l kvalitního bílého vína
-
1 jablko
-
1 hruška
-
1 cm kořene zázvoru
-
1 bio citrón
-
10 hřebíčků
-
1 celá skořice
-
4 tobolky kardamomu
-
2 kytičky badyánu
-
Třtinový cukr podle potřeby
-
(sirup z květu černého bezu)
Postup
Do středního hrnce dejte víno, jablko i hrušku pokrájené na menší kousky, kořen zázvoru na plátky, všechno koření a kůru z jednoho bio citrónu (ve stuze, ne jemně nastrouhanou), dužinu si nechte na servírování. Začněte zahřívat a jakmile začne jemně probublávat, stáhněte výkon tak, aby víno nevařilo a jen se udrželo na této teplotě, kdy se objevují jen sem tam bublinky. Díky tomu se hezky uvolní chuť a vůně všech přidaných ingrediencí. Víno je hotové, až jablka i hrušky změknou.
Na závěr přidejte cukr podle vaší chutě a potřeby. Ještě stojí za vyzkoušení nahradit cukr sirupem z květu černého bezu. Teď už jen teplá deka a můžete servírovat buď úplně čisté přeceděné a nebo i s kousky ovoce.