Děkuju za spolupráci Kenwood. J
Ořechové pusinky
10. prosince 2021
Kolem Vánoc a všeho toho pečení, se často stává, že přebývají bílky. Můžete z nich udělat třeba malé Pavlovy, kokosky, ale co třeba letos zkusit oříškové pusinky? Dají se servírovat jen tak a bez náplně jsou samozřejmě relativně trvanlivé, když je uložíte ve vzduchotěsné nádobě. Ale můžete je také plnit krémem, například tímto, co dáváme do išelského cukroví. A nebo polít čokoládou a ještě ozdobit nasekanými oříšky. Tyhle pusinky mohou nalámané taky tvořit pohár spolu se šlehačkou a třeba zmrzlinou. Tedy z toho všeho vyplývá, že si také budete muset zvolit tvar, který bude ideálně odpovídat vašim záměrům. Na plnění krémem asi nějaké menší a ploší „korpusy“ ala makronky. Pokud chcete jen třeba polít čokoládou, můžete se pustit do více prostorových, nebo asymetrických kousků. Mě lákal tvar tenkých tyčinek. Jsou křehké, rychle upečené a dají se namáčet v čokoládě, nebo jen lehce pocákat.
Ingredience
Na pusinky:
-
250 g moučkového cukru
-
4 bílky od šťastných slepic
-
200 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit lískovými nebo třeba mandlemi)
-
Pár kapek citrónové šťávy
-
Špetka soli
-
(Půl lžičky mleté vanilky)
Na doplnění:
-
Čokoládová poleva
-
Kousky oříšků
-
Krém (třeba ten na išelské)
Postup
Připravte si plechy vyložené pečícím papírem a předehřejte si troubu na 120 °C.
Do mísy dejte bílky, špetku soli, pár kapek citrónu a začněte šlehat na střední výkon, dokud neušleháte sníh, který tvoří špičku. (Bílky šleháme pomaleji, tvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu a sníh je tak stabilnější.
Pak postupně začněte přidávat polovinu cukru a stále šlehejte, dokud nebude sníh hezky lesklý a tvořit pevnou špičku. Smíchejte mleté ořechy s vanilkou a se zbylým cukrem a tuto směs opatrně a ručně vmíchejte do připraveného sněhu.
Bílkovou hmotu si dejte do cukrářského sáčku s požadovanou špičkou (viz. úvod) a na plech stříkejte tvary, jaké se vám líbí.
Pečte pomalu přibližně 20 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, přizpůsobte čas pečení. Tyto tenké tyčinky vyžadují minimální čas pečení a pekla jsem je 18 minut.
Po vychladnutí můžete pusinky polít čokoládou, posypat oříšky, plnit krémem, nebo nechat jen tak jak jsou.