instagram @kitchenettehome

Řecký kuskus salát

Řecký kuskus salát

Pokud budete někdy potřebovat pohostit více lidí s rozdílnými chutěmi, určitě vyzkoušejte tento salát. Nejenže je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží a zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem nebo může tvořit přílohu k masu či rybám.  

​Kuskus je semolinová těstovina pocházející z Maroka. Malá zrnka hrubozrnné pšenice jsou povařena ve slané vodě, usušena a upravena k podobě suchého kuskusu tak, jak ho můžete zakoupit v obchodě. V obchodech můžete také narazit na kuskus celozrnný, který je vždy lepší. Má mnohem více minerálů, vlákniny a tak i nižší glykemický index. Tak jako většina základních surovin je pro naše tělo mnohem zdravější. Pro změnu můžete také vyzkoušet namísto kuskusu v tomto receptu třeba bulgur, který má o něco hrubější strukturu a já ho moc ráda používám. Jde vlastně téměř o totožnou potravinu a dokonce i postup výroby, ale jeho chuť je jiná, více oříšková. Obě tyto ingredience se připravují stejně. Zalijí se horkou nebo vlažnou vodou či vývarem a nechají se pod pokličkou nabobtnat.
​Připravovala jsem tento recept spolu s receptem na krůtí burger, který zde najdete zítra, pro olivové oleje Minerva jako tiskový materiál pro média, ale myslím, že by byla škoda Vás o tyto recepty ochudit a nepřidat je i sem.)

Řecký kuskus salát

Ingredience

  • 1 hrnek kuskusu

  • 1, 5 hrnku vody nebo vývaru

  • 1 lžička oregana

  • pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky

  • 0, 5 salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky

  • 75 g řecké fety, nadrobit

  • hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata nebo italské tagiassca

  • 1 malá červená cibule, na jemné kostičky

  • 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • 5 lžic extra panenského olivového oleje, může být i aromatičtější

  • čerstvě mletý pepř

  • mořská sůl

  • čerstvé oregano na servírování

Řecký kuskus salát

Postup

1.

Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat. Po 5 - 10ti minutách v závislosti na teplotě vody bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu. 

2.

Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu a salát můžete servírovat takto vlažný nebo i vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.)

Řecký kuskus salát
Řecký kuskus salát
Řecký kuskus salát
Newsletter