Tedy, já přidávám ještě chlebové koření. Tak nějak mi tam chybělo. To znamená, že tady níže oproti originálnímu receptu najdete mletý kmín a koriandr. A pak také přidávám 2-3 vrchovaté lžíce žitného kvasu. Má tu ochucovací význam, ne kypřící. Tak pokud kvas nemáte, můžete vypustit a pokud jej máte, neváhejte přidat, výrazně jejich chuť posune a jsou opravdu ještě úžasnější. Používám nejraději mandlovou mouku a semínka různě střídám a podle mých aktuálních zásob nahrazuji. Baví mě směs, která se jmenuje Snídaně Inků, tu mají v Bille, pak také dávám chia semínka, ale snažím se vždy zachovat sezam a slunečnicové semínko kvůli chuti.
Autoři krekry před dopečením potírají medem a pomerančovou šťávou. Zkoušela jsem bez i s a je to takový drobný detail, který stojí za to nevynechat.
Když se podíváte na složení, zjistíte, že tyto krekry jsou opravdu zdravé a tak právě takové recepty, která jsou zdravé a ještě chutné natolik, že se po nich každý, včetně dětí, může utlouct, jsou cenným pokladem. Jsou skvělé samotné, navíc teď před Vánoci se budou hodit o to víc třeba k sýru a vínu, nebo například k polévce.
Tak dobrou chuť a budu se těšit, že je taky zkusíte a dáte mi pak vědět.
Krekry se semínky, políbené pomerančem
19. listopadu 2018
Já jsem znala kuchařku The Green Kitchen už dlouho před tím, než jsem se ji rozhodla přeložit a ostatně celý příběh o tom, jak to bylo, jsem zveřejnila před nedávnem, tak si jej tu můžete přečíst. Ale znáte to, kuchařku máte doma, upečete z ní různé recepty, ale několik z nich třeba ani nikdy nevyzkoušíte. No a právě díky tomu, že jsem s knihou pracovala a celou jsem ji mnohokrát přečetla, jsem se po čase pustila do těchto krekrů!
Pak jsem je upekla znovu asi 4 krát ještě ten samý týden, jak to u mě bývá, když si něco oblíbím a je extra dobré. :-D A tak jsem slíbila na Instagramu, že je zveřejním u mě na blogu i s mojí drobnou modifikací.
Ingredience
-
60 g slunečnicových semínek
-
60 g sezamových semínek
-
40 g lněných semínek, umletých
-
60 g konopných semínek
-
100 g amarantové mouky (nebo quinoové či mandlové mouky)
-
1½ lžičky mořské soli
-
60 ml olivového oleje
-
2-3 lžíce žitného kvasu (prokvašeného z lednice)
-
1-2 lžičky mletého koriandru
-
1-2 lžičky mletého knínu
-
2 lžíce pomerančové šťávy
-
1 lžíce tekutého medu (jste-li vegani, použijte javorový sirup)
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Čtvrtinu semínek si nechte stranou na posypání a všechno ostatní s výjimkou pomerančové šťávy a medu pak promíchejte spolu s 220 ml vody vařečkou ve středně velké míse. Získat byste měli řidší těstíčko. Pokud je málo řídké, přidejte vodu. Ta se během pečení odpaří.
Dva plechy o rozměrech 30 x 35 cm vyložte papírem na pečení a vlijte do nich těstíčko. Pomocí stěrky ho rozetřete dotenka, jak to jen půjde.
Pečte v troubě 25 minut. Mezitím v malé misce prošlehejte pomerančovou šťávu s medem. Plechy vyndejte z trouby, krekry potřete šťávou s medem a posypte zbylými semínky. Rozkrájejte je na 5 cm velké kousky a pečte ještě 30 minut, až budou křupavé. Nechte je vychladnout na drátěné mřížce.