instagram @kitchenettehome

Krekry se semínky, políbené pomerančem

Krekry se semínky, políbené pomerančem

Já jsem znala kuchařku The Green Kitchen už dlouho před tím, než jsem se ji rozhodla přeložit a ostatně celý příběh o tom, jak to bylo, jsem zveřejnila před nedávnem, tak si jej tu můžete přečíst. Ale znáte to, kuchařku máte doma, upečete z ní různé recepty, ale několik z nich třeba ani nikdy nevyzkoušíte. No a právě díky tomu, že jsem s knihou pracovala a celou jsem ji mnohokrát přečetla, jsem se po čase pustila do těchto krekrů!
Pak jsem je upekla znovu asi 4 krát ještě ten samý týden, jak to u mě bývá, když si něco oblíbím a je extra dobré. :-D A tak jsem slíbila na Instagramu, že je zveřejním u mě na blogu i s mojí drobnou modifikací.

Tedy, já přidávám ještě chlebové koření. Tak nějak mi tam chybělo. To znamená, že tady níže oproti originálnímu receptu najdete mletý kmín a koriandr. A pak také přidávám 2-3 vrchovaté lžíce žitného kvasu. Má tu ochucovací význam, ne kypřící. Tak pokud kvas nemáte, můžete vypustit a pokud jej máte, neváhejte přidat, výrazně jejich chuť posune a jsou opravdu ještě úžasnější. Používám nejraději mandlovou mouku a semínka různě střídám a podle mých aktuálních zásob nahrazuji. Baví mě směs, která se jmenuje Snídaně Inků, tu mají v Bille, pak také dávám chia semínka, ale snažím se vždy zachovat sezam a slunečnicové semínko kvůli chuti.
Autoři krekry před dopečením potírají medem a pomerančovou šťávou. Zkoušela jsem bez i s a je to takový drobný detail, který stojí za to nevynechat.
Když se podíváte na složení, zjistíte, že tyto krekry jsou opravdu zdravé a tak právě takové recepty, která jsou zdravé a ještě chutné natolik, že se po nich každý, včetně dětí, může utlouct, jsou cenným pokladem. Jsou skvělé samotné, navíc teď před Vánoci se budou hodit o to víc třeba k sýru a vínu, nebo například k polévce.
Tak dobrou chuť a budu se těšit, že je taky zkusíte a dáte mi pak vědět.

15 minut
Krekry se semínky, políbené pomerančem

Ingredience

  • 60 g slunečnicových semínek

  • 60 g sezamových semínek

  • 40 g lněných semínek, umletých

  • 60 g konopných semínek

  • 100 g amarantové mouky (nebo quinoové či mandlové mouky)

  • 1½ lžičky mořské soli

  • 60 ml olivového oleje

  • 2-3 lžíce žitného kvasu (prokvašeného z lednice)

  • 1-2 lžičky mletého koriandru

  • 1-2 lžičky mletého knínu

  • 2 lžíce pomerančové šťávy

  • 1 lžíce tekutého medu (jste-li vegani, použijte javorový sirup)

Krekry se semínky, políbené pomerančem

Postup

1.

Troubu předehřejte na 150 °C. Čtvrtinu semínek si nechte stranou na posypání a všechno ostatní s výjimkou pomerančové šťávy a medu pak promíchejte spolu s 220 ml vody vařečkou ve středně velké míse. Získat byste měli řidší těstíčko. Pokud je málo řídké, přidejte vodu. Ta se během pečení odpaří.
Dva plechy o rozměrech 30 x 35 cm vyložte papírem na pečení a vlijte do nich těstíčko. Pomocí stěrky ho rozetřete dotenka, jak to jen půjde. 

2.

Pečte v troubě 25 minut. Mezitím v malé misce prošlehejte pomerančovou šťávu s medem. Plechy vyndejte z trouby, krekry potřete šťávou s medem a posypte zbylými semínky. Rozkrájejte je na 5 cm velké kousky a pečte ještě 30 minut, až budou křupavé. Nechte je vychladnout na drátěné mřížce.

Krekry se semínky, políbené pomerančem
Krekry se semínky, políbené pomerančem
Krekry se semínky, políbené pomerančem
Krekry se semínky, políbené pomerančem
Krekry se semínky, políbené pomerančem
Krekry se semínky, políbené pomerančem
Newsletter