instagram @kitchenettehome

Klíčky a nakličování

Klíčky a nakličování

Protože mi mnoho z Vás píšete s prosbou, jestli bych nepřipravila článek na toto téma s návodem, jak postupovat při domácím klíčení, je tu. Snad se mi podařilo vystihnout hlavní a nejpodstatnější body celé tématiky. Pokud na něco nenajdete odpověď, klidně mi pište, co budu vědět, ráda Vám odpovím.

Úvodem bych ráda napsala proč vlastně nakličovat a tyto klíčky konzumovat, nebo alespoň proč to dělám já?

Jsou levným zdrojem vitamínů té největší kvality! Klíčky jsme kdysi dávno konzumovali běžně, tedy patří do našeho jídelníčku od pradávna a v dnešní době "jedové" se taková sklenice plná čerstvých klíčků v bio kvalitě ze semen geneticky ne-modifikovaných rostlinek stává opravdovým pokladem! Dávají našemu tělu životadárnou energii, cítíme se dobře, posilují imunitu i psychiku a v neposlední řadě i krásu. Myslím, že není třeba přemýšlet nad tím, jestli je lepší si koupit krabičku vitamínů v lékárně a nebo si začít doma pěstovat klíčky... Ráda bych ještě zdůraznila, že je velmi důležitá kvalita semen, aby byla určena na nakličování. Semena určená na pěstování mohou být ošetřena pesticidy, atd. a proto vždy vybírejte ideálně semena v BIO kvalitě.
Pro většinu z vás by tato informace mohla být úplně logická, ale ne všechna naklíčená semena i například jedlých plodin se mohou konzumovat! Jako příklad uvedu semínka melounu honeydew, jehož výhonky jsou jedovaté! Proto raději nebuďte až takovými experimentátory a nakličujte ta semena, která jsou na to určena.
Hotové již vypěstované klíčky si samozřejmě můžete koupit i v obchodě, ale asi nikdy nezískáte záruku kvality a čerstvosti. Navíc z ekonomického hlediska se Vám kupované klíčky během pár nákupů prodraží.



Co s klíčky?

Každá naklíčená rostlinka má jinou chuť a tak mezi nimi najdete chuťově výrazné, ale i úplně neutrální. Například moje oblíbené klíčky ředkvičky chutnají jako mladá a čerstvá ředkvička. Jsou skvělé jen tak na chleba s máslem, nebo do salátu. Klíčky rukoly chutnají také jako rukola. Dáváme si je nejraději také na chleba nebo do salátu či pomazánek. Klíčky munga zase nejraději přidávám k mungo polévce až při servírování, skvěle polévku osvěží a dodají čerstvý a křupavý šmrnc celému pokrmu podobně jako čerstvý koriandr. Naklíčená alfalfa je téměř bez specifické chuti, mě chutná v podobě naducaného polštáře do sendvičů s tuňákovou pomazánkou. Atd. Myslím, že si každý najde svoje.


Jak to v semínkách funguje?

V momentě, kdy se semínko proměňuje přes klíček na výhonek, probouzí se i řada enzymů, která proměňuje zásobní škroby na cukry. Semínko je do slova a do písmene takovou časovanou bombou. Celá rostlika se proměňuje na neuvěřitelnou zásobárnu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů. Podle druhu klíčků se samozřejmě liší i konkrétní složení vitamínů a minerálů, ale v základu jde hlavně o vitamíny skupiny B a C, minerály jako například vápník, hořčíč, železo a fosfor, množství chlorofilu, který regeneruje a detoxikuje a v neposlední řadě aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolizmus.

Jak poznáte v čem a co klíčit?
Myslím, že nejpodstatnější je na začátku pochopit, která semena jakým způsobem nejvhodněji nakličovat. Předejdete tak zbytečné flustraci, že se třeba něco hned na poprvé nepovedlo.

Za mě je největší vynález nakličovací sklenice. Je praktická, ekonomická a navíc má i estetické provedení. Snadno a hlavně efektivně se v ní semena proplachují, což je alfou a omegou nakličování, chceme totiž vždy předejít hnilobným procesům a výskytu plísní či škodlivých mikroorganismů. Ke sklenicím si můžete pořídit i odkapávací keramické talířky a hlavně stojany, ve kterých můžete pohodlně sklenice nechat stát a víte, že přebytečná voda se dostane vždy ven. Kutilové určitě přijdou i na způsob, jak si podobný systém vytvořit doma po svém. Sklenice se skvěle hodí na pěstování klíčků munga, cizrny, ředkvičky, alfalfy, jetele, čočky a klíčících směsí. Pokud byste chtěli vyzkoušet ještě ekonomičtější řešení, můžete si podobné nakličovadlo vyrobit sami ze sklenice, plátýnka či mušelínu a gumičky. Klíčila jsem tak, když jsem chtěla připravit více druhů klíčků a měla jsem doma jen jednu sklenici k nakličování. Není to už tak praktické, musíte dávat pozor, aby se vám neuvolnilo plátýnko a také jej samozřejmě po každém použití měnit za nové. Tím se dostáváme k hygieně, protože ta je u klíčení obzvlášť důležitá. Proplachujte semena klidně i častěji, obzvlášť v teplých měsících a před novou "výsadbou" vaše pomůcky důkladně umyjte.

Jak se klíčí ve sklenici?

1. Semena namočte do vody přímo ve sklenici na přibližně 8 hodin, aby nabobtnala a probudila se k životu. Poté vodu slijte a postavte na odkapávací "stanici" dnem vzhůru.
2. Proplachujte semínka 2x denně. Pokud máte čas, můžete i častěji, obzvlášť pak v letních měsících.
3. Většina semen začne klíčit již druhý den a během 5-7 dnů je můžete sklízet. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, ale můžete je skladovat ještě pár dní v lednici, čímž prodloužíte jejich trvanlivost. Obaly semen, vnější slupky, nejsou na škodu, ale ani zdrojem množství vitamínů, tedy je před konzumací můžete vypláchnout.

Tímto stylem ve sklenici se ovšem nedají nakličovat všechny druhy semen. Jde hlavně o semena, která po kontaktu s vodou kolem sebe vytvářejí gel, který bude při pokusech o proplachování zacpávat neprodyšně sítko a znemožní tak odkapání!
Proto byla vynalezena další skvělá pomůcka, která je určena přesně na tato semena. Jde o sítko na klíčení s keramickým podtáckem. To bylo vyvinuto na klíčení zejména semen řeřichy, rukoly, chia, lněných. Můžete na nich pěstovat i jetel a například ředkvičku, hořčici, ale tu je možné bez problémů a s výhodou pěstovat ve sklenicích.  

Až budete klíčit semínka, nikdy je nevystavujte přímému slunečnímu světlu, mají raději stín nebo šero a pokojovou teplotu (ideálně 18-20°C).


Jak se klíčí semínka na klíčících miskách?

1. Semínka se namočí. Na 15 minut do vody semínka řeřichy, rukoly, chia, ta, která vytváření po namočení gel. Ostatní semena namáčejte ideálně na 8 hodin, aby nabobtnala. Například semena ředkvičky, jetelu, brokolice. Množství semene je odvislé od velikosti misky. Pro nejmenší misku množství odpovídá přibližně čajové lžičce semínek, pro největší misku přibližně polévkové lžíci semínek.
2. Namočená semínka se přecedí přes sítko a rozprostřou nožem rovnoměrně po celé ploše. Sítko má praktický rantlík, který udrží semínka tam, kde mají být. 
3. Po dobu prvních dvou dnů, je dobré mít semínka zakrytá například talířkem nebo větší miskou. Pokud je třeba, můžete je 1-2x denně vlhčit rozprašovačem.
4. Třetí den sundejte kryt, ráno a večer vlhčete rozprašovačem a jakmile prorostou kořínky skrz sítko, proplachujte rostlinky pod mírným proudem vody namísto vlhčení. Zbavíte se tak i částečně obalů semen. Úrodu budete sklízet během 6-8 dnů. Konzumujte klíčky i s kořínky, protože i tam je mnoho vitamínů.

Pokud si nakličování oblíbíte, za chvíli zjistíte, že Vám nestačí jedna sklenice nebo neklíčovací miska, ale budete jich současně zaměstnávat hned několik. :-) Jak jsem psala hned v úvodu, pokud jsem v článku neodpověděla na všechno, co jste se chtěli dozvědět, pište a co budu vědět, ráda odpovím.)

gif Klíčky a nakličování
Klíčky a nakličování
Newsletter