instagram @kitchenettehome

Balení dárků

Balení dárků

Posledním vánočním nereceptovým tématem, co tu pro vás letos mám nachystané, je balení dárků. A zase budu vycházet z problematiky, na kterou jsem já osobně za poslední roky narážela a taky nápadů a zkušeností, které jsem nasbírala. Tak snad vás téma bude bavit a bude přínosné.

První okruh se týká velké a celkem nákladné spotřeby papíru. Často mám pocit, že vůbec najít pěkný a vkusný papír je v našem kraji celkem nemožné a pak ta cena. Nás je doma na Vánoce celkem hodně a nevím, jestli se vzájemně tolik rozmazlujeme, ale balicího papíru je třeba opravdu hodně. A pak ty role! To je snad jeden z největších vánočních podvodů, proč mají vždycky jen pár metrů?!? O tom je první část článku.
Druhá část bude o netradičních jmenovkách.
I tenhle článek patří do adventní série, kterou jsem letos připravila pro Košík.cz.




„Lepenkový“ balicí papír

Před pár lety jsem částečně, anebo úplně přešla na běžný „lepenkový“ balicí papír, který prodávají v každém papírnictví. Má barvu lepenkové krabice, je tedy celkem neutrální, ale to podstatné je, že role je nekonečná a cena příznivá. Navíc se s ním dají dělat celkem věci!





Budete potřebovat:
lepenkový balicí papír
přírodní provázek
akrylové barvy (ideální je vybrat si jen jednu, třeba bílou)
nebo metalickou, černou či bílou fixu
nebo venku posbírat/koupit větvičky (jehličnany, cesmínu, eukalyptus, větvičku šípku, …)


Teď je to už jednoduché, máte několik možností. První je, že papír sami nějak jednoduše odekorujete. Děti moc rády pomohou, a naopak z toho můžete vytvořit tradici. Společná výroba dárkového papíru pro Ježíška třeba i k nějakému datu. Pak papír nechat někde za oknem, aby si ho Ježíšek odnesl a měl do čeho dárky zabalit.

Ve fotkách vám tu dávám pár možností. Nejjednodušší je dětem vyrobit nějaké razítko, obtiskovat listy, vyrobit si razítko z brambory třeba ve tvaru kapičky anebo jen obtiskovat štětec. Můžete se pustit i do něčeho složitějšího a na papír namalovat třeba větvičky. Stačí třeba jen pár, papír nemusí být přeplněný vzory. 

Druhá možnost je, papír nechat hezky čistý a když pak k provázku na závěr přivážete větvičku eukalyptu, smrku, nebo třeba borovice, bude to překrásné samo o sobě.




Eko balicí papír

Ano, téma ekologie je také na místě. Stále ještě se nehrabe na ty hromady plastových slíd, které v sobě ukrývají krabice obsahující dětské hračky, ale i tak stojí k zamyšlení! Taky máte pocit, že jsou to tuny balicího papíru, který se za pár dní stejně jen vyhodí? Pak je tohle tip právě pro vás. Co třeba použít papírové nákupní tašky?
Myslím, že můj pokus dopadl celkem slibně a pokud i vaši blízcí smýšlejí ekologicky, určitě je neurazí, že vnitřní strana bude mít nějaký potisk nebo logo. 




Budete potřebovat:
použité papírové tašky
přírodní provázek 
a pak totéž, co u „lepenkového“ papíru

Teď už je to jednoduché. Tašku rozeberte. Najděte svár, podélně ji rozstřihněte, možná budete muset vystřihnout základnu tašky a její uši. Tak získáte celkem velkou plochu, do které bude možné zabalit menší a střední dárky.
Papír můžete nechat jen tak a třeba dozdobit nějakou přírodninou anebo ho pomalujte třeba bílým lesem a domečky, tak jako já. Z tohoto papíru jsem měla opravdu radost. Nestál nic, jen trochu času, ale určitě by stačila minimalističtější malba.
 

Jmenovky

V tomto tématu mám pro vás dva tipy. A vlastně k nim není ani potřeba seznam nezbytností a postup.
První nápad není nijak nový a souvisí s tématem, které se prolíná celými Vánocemi. Jsou to perníčky. Recept už znáte, tady pod tím odkazem ho najdete a tady najdete moje rady a tipy, jak perníčky úspěšně zdobit. Každý dárek nemusí mít perníkovou jmenovku, ale jsem si jistá, že pár takových jmenovek opravdu potěší a zahřeje! (Pokud máte doma volně se pohybující se zvířecí spolubydlící, pak potěší hlavně je! J)

A druhá jmenovka, půjdu hned k věci, je vyrobena štítkovačem Dymo. Už pár let ho používám na štítkování různých dóz, nejen v kuchyni, a faktem je, že tento retro štítkovač i s jeho fontem, je teď prostě v kurz. Tak můžete oštítkovat třeba i sem tam nějaký dárek. Jediná nevýhoda je, že už nejde o ekologický materiál. 

Balení dárků Balení dárků
Balení dárků
Balení dárků
Balení dárků
Balení dárků
Balení dárků
Newsletter