Košíčky plněné domácím vlašsko-ořechovým máslem s čokoládovou polevou
3. prosince 2014
Tento recept vznikl díky soutěži, která právě v těchto dnech probíhá a musím přiznat, že tato soutěž Lidl FOOD Challenge pro mě byla velká výzva, se kterou jsem se chtěla poprat. Pečení, vaření, focení, atd., je pro mě velká zábava a tak není co řešit, ale času je teď opravdu málo. A abych byla i nadále upřímná, tak mě přesvědčilo a hnalo kupředu hlavně složení poroty (cukrářka Markéta Krajčovičová, šéfkuchař Marcel Ihnačák a náš michelinský Roman Paulus) a také hlavní cena samozřejmě, kterou je kurz vaření u Romana Pauluse v hotelu Alcron.) Pravidla byla snadná, tři ingredience (Amareto, vlašské ořechy, pomeranč), ze kterých připravit a pěkně odprezentovat pokrm, který bude použitelný pro širokou veřejnost.
Mám velmi ráda jednoduché chutě v jejich čisté podobě, a tak jsem si hrála s kombinací výrazných chutí, jako je Amareto, vlašské ořechy a pomeranč tak, aby nevyznívaly příliš vulgárně a překombinovaně.
Použila jsem na výrobu košíčků Pâte sucrée, které mám ráda pro jeho dlouhotrvající křupavost a křehkost. Do jeho základu jsem využila kůru z pomeranče a sůl, aby pomeranč v receptu zahrál svou roli, ale jen v podobě příjemného lehkého aroma v kombinaci se solí. Náplň do košíčků tvoří jemný hladký krém – ořechové máslo, vytvořený z pražených vlašských ořechů, javorového sirupu a Amareta, které dodává krému na intenzitě, plnosti a připomíná tak pralinky.
Ingredience
Pâte sucrée nebo-li sladké těsto s pomerančovou kůrou
-
Příprava: 10 minut
-
plus 1 hodina chlazení
-
Pečení: 15 minut
-
Množství na 36 košíčků
-
250 g hladké mouky
-
125 g másla
-
1 malé šťastné vejce
-
125 g moučkového třtinového cukru
-
kůra z poloviny Bio pomeranče
-
lžička soli
Na vlašsko - ořechové máslo s mandlovým likérem
-
Toto množství vystačí na 12 - 14 košíčků, tedy pokud připravujete recept z celého těsta, ingredience vynásobte třemi.
-
250 g jader vlašských ořechů
-
6 lžíce javorového sirupu
-
1 lžíce vanilkového extraktu
-
4 lžíce Amareta
Na čokoládovou polevu
-
160 g čokolády (použila jsem Cacao Barry Callebaut Alunga 41%)
-
110 g másla
Na zdobení
-
vločky soli Maldon
-
pomerančová kůra
Postup
Nejprve připravte těsto na košíčky. Smíchejte dohromady mouku, máslo, vejce, cukr, sůl a lehce zpracovávejte dohromady dokud nevznikne jemná drobenka. Přidejte 1 - 2 lžíce studené vody nebo i malinko více tak, aby se Vám dařilo z drobenky vytvořit celistvé jemné a poddajné těsto. Jakmile bude držet pěkně pohromadě, zabalte jej do fólie a nechte chladit minimálně jednu hodinu v lednici.
Připravte si ořechové máslo podle receptu, který najdete zde.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále na plát tenký 3 - 4 mm. Já preferuji těsto co nejtenčí a pěkně křupavé. Formičky podle Vašeho výběru vyplňte tenkou vrstvou tohoto těsta, přečnívající okraje seřízněte nožem. Pokud chcete, aby se košíčky při pečení příliš nezmenšily a byly co možná nejdokonalejší, můžete každý vyložit kouskem pečícího papíru a vysypat rýží či fazolkami. Dejte košíčky péct do trouby přibližně na 10 minut, dokud nezačnou pěkně zlátnout kraje. Když jsou hotové, vyndejte je z trouby a po chvíli je vyklopte z formiček ideálně na rošt, aby byly pěkně křupavé.
Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu a košíčky v polevě namáčejte.
Upečené košíčky plňte krémem a namáčejte do čokoládové polevy tak, aby bylo ořechové máslo celé zakryté čokoládou. Každý košíček jsem ozdobila vločkami soli a kouskem pomerančové kůry. Můžete servírovat ihned nebo odložit do chladu. Košíčky se skvěle hodí nejen jako vánoční cukroví, ale i jako dezert, který můžete podávat například s vlašsko-ořechovou zmrzlinou a lesním ovocem.