Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny
11. prosince 2014
Já vím, je čas na pečení cukroví, ale já i tak občas proložím práci v kuchyni přípravou nějaké zdravé svačinky nejen pro děti. Díky agáve a sušenému ovoci jsou muffiny slazeny těmi příjemnými, zdravějšími sacharidy. Mouka je celozrnná pšeničná a ovesná díky vločkám, takže zdravé proteiny a navíc nějaká ta skrytá semínka a v nich ukryté další vitamíny.
Ingredience
-
150 g jablka a mrkve (přibližně 1 jablko a mrkev)
-
200 g hrozinek či sušených brusinek
-
2 šťastná vejce
-
180 g olivového oleje
-
80 g agáve nektaru
-
2 lžíce chia semínek (kde koupit)
-
100 g ovesných vloček
-
100 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky
-
špetka soli
-
1/2 lžičky sody na pečení
-
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
-
lžička mleté skořice
-
lžička mletého nového koření
-
(směs ořechů a sušeného ovoce na posypání, bude stačit hrst)
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte nebo vyložte papírovými košíčky formu na 12 muffinů. Zalejte horkou vodou 100 g hrozinek či brusinek, aby se nasákly.
Smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a prosejte.
Zbylé ingredience dejte všechny do mixéru typu blender/ vitamix. Tedy jablko, mrkev, 100 gramů nenamočených hrozinek či brusinek, vejce, olej, agáve, ovesné vločky, sůl, semínka a koření. Zapněte přístroj a rozmixujte na jemný krém. U vitamixu zvolte mixování na nejpomalejší rychlost a postupně zvyšujte až na 5. Mixujte 20 vteřin do jemného hladkého krému.
Nyní smíchejte tento krém se zbylými ingrediencemi, tedy směsí prosáté mouky a namočenými sceděnými hrozinkami či brusinkami. Lehce promíchejte a můžete plnit formu na muffiny či košíčky. Na závěr můžete muffiny posypat nasekanou “studentskou” směsí. Pečte 20 minut do zlata.