instagram @kitchenettehome

Sametový čokoládový dort

Sametový čokoládový dort

Od té doby, co jsem obklopena takovým množstvím dobré čokolády, je jasné, že mě snad ani nemůže napadnout upéct něco jiného, než samé čokoládové delikatesy. Kromě úžasného čokoládové lanýžového dortu, který je v kuchařce, jsme si doma oblíbili tento sametový dort. Má zase naopak takovou hutnější krémovou konzistenci a výrazně vyniká chuť použité čokolády. Tady platí, že v závislosti na zvoleném druhu čokolády, bude výsledný dort vždy trochu chuťově odlišný. Tedy zkoušejte a budu se těšit, na Vaše zkušenosti a chuťové preference.

30 minut - 12 porcí
Sametový čokoládový dort

Ingredience

  • 500g kvalitní čokolády (použila jsem 50% OCOA a 50% mléčná Callebaut )
  • 250g másla
  • 12 šťastných vajec
  • 50g třtinového cukru (pokud použijete mléčnou čokoládu, můžete i ubrat)
  • 35g hladké mouky
  • volitelné ingredience navíc (špetka chilli, lžička skořice, kůra z jednoho bio citrónu či pomeranče nebo například špetka muškátového oříšku)
  • kakao na posypání ( kakao Callebaut )
Sametový čokoládový dort

Postup

1. Připravte si velkou dortovou formu o průměru 30 cm, vyložte ji pečícím papírem po dně i bocích. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou.
2. Čokoládu s máslem rozpusťte dohromady ve vodní lázni. Vejce
rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
Žloutkovou pěnu spojte s rozpuštěnou čokoládou a máslem, pak vmíchejte prosátou mouku a nakonec na třikrát opatrně zapracujte sníh. Pokud chcete přidat nějaké s volitelných ingrediencí navíc, teď je ten správný moment. Toto těsto vlijte do připravené formy a dejte do trouby.
3. Pečte pouze 15 minut. Potom dort vyjměte, nelekejte se, že je střed dortu ještě dost pohyblivý a jako by tekutý. Přiklopte dort tak jak je ideálně těsnící poklicí nebo velkým talířem a nechte venku dochladnout. Když dosáhne pokojové teploty, odložte jej do lenice a vychlaďte do druhého dne.
4. Hotový dort přesuňte na talíř, posypejte kakaem a krájejte nahřátým nožem (vysokou sklenici naplňte teplou vodu a v ní nůž nahřejte, před krájením otřete utěrkou).
Mě chutná se šlehačkou, ale mohu jen doporučit servírování s nějakým ovocným přelivem.

Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort
Sametový čokoládový dort
Newsletter