Sametový čokoládový dort
5. listopadu 2014
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1416_article_image_gridOne.jpg)
Od té doby, co jsem obklopena takovým množstvím dobré čokolády, je jasné, že mě snad ani nemůže napadnout upéct něco jiného, než samé čokoládové delikatesy. Kromě úžasného čokoládové lanýžového dortu, který je v kuchařce, jsme si doma oblíbili tento sametový dort. Má zase naopak takovou hutnější krémovou konzistenci a výrazně vyniká chuť použité čokolády. Tady platí, že v závislosti na zvoleném druhu čokolády, bude výsledný dort vždy trochu chuťově odlišný. Tedy zkoušejte a budu se těšit, na Vaše zkušenosti a chuťové preference.
30 minut
-
12
porcí
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1413_article_image_gridOne.jpg)
Ingredience
-
500g kvalitní čokolády (použila jsem 50% OCOA a 50% mléčná Callebaut )
-
250g másla
-
12 šťastných vajec
-
50g třtinového cukru (pokud použijete mléčnou čokoládu, můžete i ubrat)
-
35g hladké mouky
-
volitelné ingredience navíc (špetka chilli, lžička skořice, kůra z jednoho bio citrónu či pomeranče nebo například špetka muškátového oříšku)
-
kakao na posypání ( kakao Callebaut )
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1418_article_image_gridOne.jpg)
Postup
1.
Připravte si velkou dortovou formu o průměru 30 cm, vyložte ji pečícím papírem po dně i bocích. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou.
2.
Čokoládu s máslem rozpusťte dohromady ve vodní lázni. Vejce
rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
Žloutkovou pěnu spojte s rozpuštěnou čokoládou a máslem, pak vmíchejte prosátou mouku a nakonec na třikrát opatrně zapracujte sníh. Pokud chcete přidat nějaké s volitelných ingrediencí navíc, teď je ten správný moment. Toto těsto vlijte do připravené formy a dejte do trouby.
rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
Žloutkovou pěnu spojte s rozpuštěnou čokoládou a máslem, pak vmíchejte prosátou mouku a nakonec na třikrát opatrně zapracujte sníh. Pokud chcete přidat nějaké s volitelných ingrediencí navíc, teď je ten správný moment. Toto těsto vlijte do připravené formy a dejte do trouby.
3.
Pečte pouze 15 minut. Potom dort vyjměte, nelekejte se, že je střed dortu ještě dost pohyblivý a jako by tekutý. Přiklopte dort tak jak je ideálně těsnící poklicí nebo velkým talířem a nechte venku dochladnout. Když dosáhne pokojové teploty, odložte jej do lenice a vychlaďte do druhého dne.
4.
Hotový dort přesuňte na talíř, posypejte kakaem a krájejte nahřátým nožem (vysokou sklenici naplňte teplou vodu a v ní nůž nahřejte, před krájením otřete utěrkou).
Mě chutná se šlehačkou, ale mohu jen doporučit servírování s nějakým ovocným přelivem.
Mě chutná se šlehačkou, ale mohu jen doporučit servírování s nějakým ovocným přelivem.
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1412_article_image_gridOne.jpg)
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1414_article_image_gridOne.jpg)
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1419_article_image_gridOne.jpg)
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1415_article_image_gridOne.jpg)
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1420_article_image_gridOne.jpg)
![Sametový čokoládový dort Sametový čokoládový dort](/uploads/media/article_image/0001/02/thumb_1417_article_image_gridOne.jpg)