Salát s pečenou paprikou a kozím sýrem
12. listopadu 2014
Moje moc oblíbená kombinace… Díky výrazné chuti paprik, už není třeba žádný dresink. Pro mě je to velmi příjemná harmonie chutí, na kterou vždy dostávám chuť v tomto ročním období. Pečený česnek spolu s kozím sýrem a třeba i rukolou, která dodá ještě větší pikantnost jen dokreslí všechny ty barvy a chutě podzimu. Vyzkoušejte také třeba sendvič plněný těmito ingrediencemi.
Když už se pustím do pečených paprik, připravím jich většinou více a zapojím je i do dalších receptů.
2
porce
Ingredience
-
2 červené kapie
-
balení mladého špenátu či směs s rukolou
-
2-5 stroužků česneku
-
150-200 g měkkého čerstvého kozího sýra
-
extra panenský olivový olej
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
celozrnný chléb na servírování
Postup
1.
Nejprve je potřeba si připravit papriky a zbavit je povrchové slupky. Pokud máte plynový sporák, položte si nad hořák rošt například z trouby a na něj položte papriky tak, aby byly v bezprostředním kontaktu s ohněm. Cílem je slupku opálit do úplně černa, aby posléze šla po zapaření úplně hladce sejmout z dužiny. Tedy papriky otáčejte a dohlédněte na to, aby její povrch byl všude černý. Také můžete postupovat v troubě při nastavení na nejvyšší teplotu na funkci gril, tak docílíte intenzivního žáru, který zaručí stejný výsledek. Papriky vložte na 5 minut do sáčku a uzavřete. Zapaří se a slupka po chvíli půjde ještě snáz pod proudem vody smýt. Papriky rozkrojte na poloviny a také kromě opálených slupek odstraňte stopku, jadřinec, popřípadě bílé části dužiny uvnitř.
2.
Nyní dejte čisté kapiové plátky do hrnce spolu se 4 lžícemi olivového oleje, neoloupanými stroužky česneku, špetkou soli a přiklopte poklicí. Duste je mírně přibližně 10-15 minut na sporáku nebo v troubě vyhřáté na 170°C.
3.
Hotové papriky nakrájejte na plátky. Z celých stroužků česneku vymáčkněte měkkou a upečenou dužinu kterou můžete servírovat na salátu samostatně nebo ji rozmíchat s měkkým kozím sýrem. Pokud chcete již servírovat, připravte na talíř hnízdo z omytého špenátu či směsi s rukolou, proložte jej plátky pečených paprik. Na vrch nadrobte kozí sýr či pomocí dvou lžiček vytvořte ze sýru “noky”. Doplňte o pečený česnek, pokud již není součástí kozího sýra a můžete lehce pokapané olivovým olejem servírovat spolu s celozrnným chlebem a případným pepřem a mořskou solí.